Τηλεόραση, κοινωνία και πολιτικές ειδήσεις
Μια θεωρητική και ερευνητική προσέγγιση στην κυπριακή δημόσια σφαίρα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-382-9
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 1/2013
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 15.92 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
240 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Το βιβλίο διερευνά τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία πρόσληψης μηνυμάτων πολιτικού περιεχομένου από το κοινό μέσω της τηλεόρασης.
Περιγραφή

Σήμερα, στην εποχή των Νέων Μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας, με τη σχεδόν καθολική επικράτηση του Διαδικτύου, η τηλεόραση ακόμα αποτελεί ένα βασικό μέσο επηρεασμού της κοινής γνώμης στις δυτικές κοινωνίες. Μάλιστα, σε αρκετές από αυτές, οι επιδράσεις της στο κοινό προσφέρουν ευρύ πεδίο μελέτης εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ενημερωτικό της πρόγραμμα.

Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να διερευνήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία πρόσληψης μηνυμάτων πολιτικού περιεχομένου από το κοινό μέσω της τηλεόρασης. Η πρωτογενής έρευνα για το θέμα διεξήχθη στην Κύπρο. Η θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος, όμως, αγγίζει τις περισσότερες, αν όχι όλες, δυτικές κοινωνίες, ιδιαίτερα αυτές της Κύπρου και της Ελλάδας. Στόχος του βιβλίου είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο εγχειρίδιο τόσο για τους ακαδημαϊκούς όσο και για τους επαγγελματίες της τηλεόρασης, προς όφελος του τηλεοπτικού κοινού.

"Το σημαντικότερο όμως από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η τηλεόραση συνεχίζει –και στην Κύπρο– να αποτελεί το σημαντικότερο μέσο πολιτικής ενημέρωσης του λαού, καθώς μόλις το 11% του δείγματος δηλώνει πως δεν παρακολουθεί ειδήσεις ή παρακολουθεί σπάνια." (Τηλεόραση, κοινωνία και πολιτικές ειδήσεις), Θανάσης Αντωνίου, diastixo.gr