Τα οικονομικά της Νομισματικής Ένωσης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-02-2101-5
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 21.20 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 766 γρ, 453 σελ.
Περιγραφή

Η 6η διεθνής έκδοση του βιβλίου του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Louvain, Paul De Grauwe, "Τα Οικονομικά της Νομισματικής Ένωσης". Πρόκειται για το σημαντικότερο βιβλίο στον κλάδο των ευρωπαϊκών οικονομικών, βιβλίο που διδάσκεται στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια διεθνώς.

Στα δύο μέρη του βιβλίου αναλύονται και παρουσιάζονται οι θεωρίες των νομισματικών ενώσεων, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός εφαρμογών και παραδειγμάτων. Στο πρώτο μέρος, περιλαμβάνονται η θεωρία των άριστων νομισματικών περιοχών και η ανάλυση του κόστους - οφέλους από τη συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση. Στο δεύτερο μέρος, περιλαμβάνεται η ανάλυση της λειτουργίας της νομισματικής ένωσης που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη.

Επιπροσθέτως, στη νέα έκδοση, περιλαμβάνονται θέματα για τη διεύρυνση της ΕΕ, για τον ρόλο του ευρώ στη διεθνή οικονομία, ενώ εξετάζεται με λεπτομέρεια το Σύμφωνο Σταθερότητας και Μεγέθυνσης. Η ανάλυση επεκτείνεται και στις νομισματικές ενώσεις εκτός ΕΕ. Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο μπορεί να εξαγάγει, επίσης, συμπεράσματα σχετικά με τα κόστη και τα οφέλη της Ελλάδος από τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη.

Το βιβλίο απευθύνεται σε φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου και συμπληρώνει μαθήματα μακρο και μικρο-οικονομικής. Απευθύνεται, ακόμη, και σε εκείνους που ενδιαφέρονται να μελετήσουν τα πλεονέκτημα και τα προβλήματα που δημιουργεί το ενιαίο νόμισμα, κυρίως για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

ΜΕΡΟΣ Ι: ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
1. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΟΣ ΚΟΙΝΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
2. Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ
3. ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΕΝΟΣ ΚΟΙΝΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
4. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΟΥΣ
ΜΕΡΟΣ ΙΙ: ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
5. Ο ΕΥΑΛΩΤΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΑΤΕΛΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
6. Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
7. Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
8. Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
9. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΕ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
10. ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ