Τα μοναστήρια των Μετεώρων
Το ταξίδι στην Ήπειρο - Θεσσαλία: Επισκέψεις στα μοναστήρια της Ανατολής
Visits to the Monasteries in the Levant (excerpt) (τίτλος πρωτοτύπου)
Επιμέλεια κειμένου: Νημάς, Θεόδωρος Α.
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-343-325-5
Κυριακίδη Αφοί, Θεσσαλονίκη, 1995
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 12.65 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 368 γρ, 151 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Ο λόρδος Robert Curzon (Κάρζον, ή Κώρζον και Κούρζων στην παλαιότερη ελληνική βιβλιογραφία) είναι ένας από τους πιο γνωστούς δυτικοευρωπαίους ταξιδιώτες και συλλέκτες χειρογράφων του περασμένου αιώνα. Τα βιβλία του για τα ταξίδια στις χώρες και τα μοναστήρια της Ανατολής διαβάστηκαν στην εποχή του πάρα πολύ και είχαν αλλεπάλληλες εκδόσεις. Η επίσκεψη του Curzon στα μοναστήρια των Μετεώρων, το 1834, και η συναρπαστική αφήγησή του, που περιλαμβάνεται στο περίφημο βιβλίο του "Visits to the Monasteries in the Levant" ("Επισκέψεις στα μοναστήρια της Ανατολής", Λονδίνο 1849), έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον πολλών μελετητών και έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές σχετικές μελέτες. Παρά ταύτα δεν είχε μεταφραστεί και εκδοθεί το βιβλίο αυτό στην Ελλάδα.

Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ., ο οποίος στους σκοπούς του έχει και τη διερεύνηση όλων των πτυχών της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής Τρικάλων, αποφάσισε και ενέταξε στη σειρά των εκδόσεών του την ελληνική μετάφραση, με σχόλια, του τμήματος εκείνου του εν λόγω βιβλίου, που αναφέρεται στα Μετέωρα, αλλά και της εκτενούς εισαγωγής του, η οποία παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον.

Επιχειρώντας μια σύντομη αναφορά στη ζωή, τη δράση και το έργο του συγγραφέα, επισημαίνουμε τα εξής: Ο λόρδος Curzon υπήρξε πράγματι ένας δυναμικός κυνηγός παλαιών χειρογράφων και διέθετε ως προσωπικά προσόντα αρκετό κουράγιο, σπάνια εξυπνάδα και αξιοθαύμαστη αντοχή. Χρησιμοποίησε μεγάλη διπλωματία για να πείσει τους μοναχούς να του πουλήσουν χειρόγραφα αξίας. Κατάφερε έτσι να συγκεντρώσει 127 συνολικά χειρόγραφα, τα οποία σήμερα φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο. Τα βιβλία του Curzon, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τον περασμένο αιώνα, διαβάστηκαν περισσότερο για την ενδιαφέρουσα και ζωντανή αφήγηση, καθώς και για τις ωραίες εικόνες από τη ζωή της Ανατολής, παρά για τις επιστημονικές παρατηρήσεις του συγγραφέα τους. Πράγματι οι συναρπαστικές περιγραφές τόπων και οι χαρακτηρισμοί προσώπων και καταστάσεων αιχμαλωτίζουν και σήμερα τον αναγνώστη. Το ταξίδι του Curzon από την Ηγουμενίτσα ως τα Μετέωρα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. [...]

Η ολοκλήρωση της συγγραφής του βιβλίου από τον Curzon πρέπει να έγινε μετά τον Νοέμβριο του 1848, ενώ η πρώτη έκδοσή του πραγματοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο. Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η παρούσα έκδοση θα αποτελέσει ένα χρήσιμο βοήθημα για όσους ασχολούνται με τη μελέτη της ιστορίας της περιόδου της Τουρκοκρατίας (γενικότερα) αλλά και της ιστορίας του μετεωρίτικου μοναχισμού (ειδικότερα).

(από το προλογικό σημείωμα του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων, 6 Φεβρουαρίου 1995)