Η έλλειψη στα ελληνικά αστυνομικά πράγματα βιβλιογραφίας σχετικά με οτιδήποτε αφορά τη διεθνή αστυνομική συνεργασία και η ανάγκη που επιτακτικά προβάλλει για πληρέστερη και σε βάθος γνώση των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στον Ευρωπαϊκό χώρο στον τομέα της ασφάλειας, μας οδήγησαν να ασχοληθούμε με την περίφημη συμφωνία Schengen, η οποία εκτός από αστυνομικό ενδιαφέρον έχει και ένα ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικοοικονομικό περιεχόμενο πολλές φορές αμφιλεγόμενο, αλλά οπωσδήποτε υπαρκτό.
Η παρούσα προσπάθεια δε φιλοδοξεί να αποτελέσει ειδικό επιστημονικό εγχειρίδιο, ούτε πρότυπη εργασία. Φιλοδοξεί όμως να ανοίξει ένα κεφάλαιο κλειστό μέχρι στιγμής στον πολύ κόσμο. Θα προσπαθήσει να δείξει στο μέσο αναγνώστη ένα μέρος της διεθνούς συνεργασίας, τον τρόπο που αυτή λειτουργεί, ης σκοπιμότητές της, την εξέλιξη και την προοπτική της. Φιλοδοξεί επίσης να είναι απαλλαγμένη από κάθε μορφή μονομέρειας, πράγμα που είναι ίσως και το πιο δύσκολο, χωρίς όμως να στερείται και άποψης. Η δουλειά αυτή θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να έρθει σε πέρας χωρίς τη βοήθεια φίλων και συναδέλφων που μέσα ίσως από διαφορετικές απόψεις ανακάλυψαν πολλά κοινά σημεία, κοινούς προβληματισμούς και αγωνίες.
Η συμφωνία Schengen είναι μια συμφωνία την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα. Για την εφαρμογή της από τη χώρα μας βασικό ρόλο έχουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Οικονομικών και Μεταφορών- Επικοινωνιών. Για την ομαλή διαδικασία ένταξης της χώρας μας έχουν δουλέψει αρκετοί υπάλληλοι των υπουργείων αυτών πολλές φορές ξεπερνώντας τους ίδιους τους εαυτούς τους. Έστω και αν υπήρξαν ορισμένες απόψεις εναντίον της ένταξης της χώρας μας στη συμφωνία, αυτό δε μειώνει την αξία της δουλειάς τους. Στους πρωτοπόρους αυτούς είναι αφιερωμένο το βιβλίο.
Φιλοδοξία του είναι να αποτελέσει αφορμή περαιτέρω μελέτης και έρευνας για την πληρέστερη γνώση των συμφωνιών Schengen, τη σχέση τους με τα ελληνικά δεδομένα, τη λειτουργία τους την προστιθέμενη αξία που προσδίδουν στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ή την ενδεχόμενη απαξία.
Στο παράρτημα του βιβλίου υπάρχουν τα σημαντικότερα κείμενα που αφορούν τη συμφωνία Schengen, και δεν έχουν χαρακτηρισθεί εμπιστευτικά, ενώ επιχειρείται πρακτική και θεωρητική προσέγγιση του συνόλου των κειμένων της συμφωνίας.