Πολιτικός και επιστημονικός λόγος
Στοχασμοί για μια διαλεκτική αντίθεση που θέτει σε δοκιμασία τη σύγχρονη δημοκρατία και τον συγγραφέα
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-336-121-3
Γαβριηλίδης, Αθήνα, 10/2005
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 8.48 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 12 εκ, 134 γρ, 115 σελ.
Περιγραφή

1. Οι στοχασμοί που καταγράφονται εδώ είχαν ως έναυσμα την ομιλία μου στη Λευκωσία στις 30 Μαΐου 2005, καλεσμένος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το κείμενο -όπως το εκφώνησα- έμεινε στο ουσιαστικό του περιεχόμενο αμετάβλητο. Πρόσθεσα μόνο λίγες αποσαφηνίσεις, όσες είχε αποκλείσει ο ευλόγως περιορισμένος χρόνος της προφορικής παρουσίασης.
2. Ο προσωπικός μου προβληματισμός -αυτό που λέμε: `σκέπτομαι μεγαλοφώνως`- για τη σχέση του πολιτικού με τον επιστημονικό λόγο στη Δημοκρατία ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια που μελετούσα την Πολιτεία. Έκτοτε με απασχολεί, όπως απασχολεί όλους όσοι αφιερώθηκαν στη μελέτη της Πολιτείας.
3. Ο αναγνώστης δεν έχει στα χέρια του μια κλασική επιστημονική διατριβή. Είναι ένα κείμενο ελεύθερου και αυθόρμητου επιστημονικού στοχασμού που πειθαρχεί περισσότερο σε προσωπικές στιγμές θεωρητικής και πρακτικής αντιμετώπισης της Πολιτείας και της Πολιτικής παρά σε παραδοσιακές μεθοδολογικές προδιαγραφές.
Τέτοιες στιγμές για μένα υπήρξαν και είναι εκείνες κατά τις οποίες η μελέτη της Πολιτείας είτε με γοήτευσε είτε μου δημιούργησε αναπάντητα ερωτήματα, είτε με εξόργισε. Έτσι άλλωστε ένιωθα πάντα το νόημα του πανεπιστημιακού μαθήματος. Για τους λόγους αυτούς που χαρακτηρίζουν τη φύση του κειμένου, ο αναγνώστης δεν θα βρει τον συνήθη -άλλοτε εύλογο και άλλοτε από κενό λογιοτατισμό υπαγορευόμενο- υπομνηματισμό. [...]

Α. ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Β. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΩΝ ΜΟΥ ΒΗΜΑΤΩΝ
Γ. ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ
Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΟΓΟ
ΣΤ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΛΟΓΟ
Ζ. ΕΞΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η. ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ: ΕΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ