Κάθε σοβαρός μελετητής του Σολωμού είναι πλέον οφειλέτης του καθηγητή Λουί Κουτέλ για τη θεμελιακή του εργασία "Formation poetique de Solomos" (Ερμής, 1977). Τώρα, τούτος ο νέος τόμος συγκεντρώνει για πρώτη φορά πέντε εργασίες του Γάλλου πρύτανη των Σολωμιστών, όλες γραμμένες απευθείας στα ελληνικά από το 1965 ως το 1989. Τέσσερις από αυτές έχουν πρωτοδημοσιευθεί σε δυσπρόσιτα έντυπα (οι εξής: "Το πρωτότυπο ενός ποιήματος του Σολωμού", 1965, "Οι μεταφράσεις του Ν. Λούντζη για τον Σολωμό: Οι κώδικες της Ζακύνθου", 1965, "Τρεις γραμματικοί του Σολωμού", 1967, "Παρατηρήσεις στο χειρόγραφο του "Διαλόγου"", 1968), ενώ η πέμπτη και συνθετικότερη ("Η παλιά παιδεία πίσω από τη νέα τέχνη του Σολωμού", 1989), είναι ανέκδοτη.
Όπως γράφει ο ίδιος στον πρόλογό του, "Η ομάδα των τεσσάρων παλαιοτέρων κειμένων ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με θέματα που αφορούν τα ζακυνθινά χρόνια του νεαρού ποιητή [...] Και τα τέσσερα αποτελούν παραπληρώματα της κύριας εργασίας μου, που τελειώνει με την εξέταση του "Κρητικού" (1833-34). Αντίθετα, η πέμπτη μελέτη, καθώς ασχολείται με μιαν όψη της ωριμότερης τέχνης του ποιητή, μπορεί να θεωρηθεί επέκταση, ή συνέχεια, εκείνης της άλλης εργασίας. Έτσι, τούτο το βιβλίο, αν μπορώ να πω, την πλαισιώνει." Σημειωτέον πως η χρηστικότητα του τόμου πολλαπλασιάζεται με τη σύνταξη δύο ευρετηρίων: Κυρίων Ονομάτων και Σολωμικών Παραπομπών και Παραθεμάτων.
Η μετριοπάθεια δεν είναι το συνηθέστερο χαρακτηριστικό των Ελλήνων Σολωμιστών. Γι` αυτό θεωρούμε ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο πως ο πρόλογος του καθηγητή Κουτέλ καταλήγει με την εξής σεμνήν ελπίδα: "Ίσως, στο τέλος, ο αναγνώστης αμφισβητήσει ορισμένες γενικά αποδεκτές αντιλήψεις για το ποιός ήταν ο Σολωμός και για το τι ήθελε να κάνει - όπως έτυχε και σε μένα κατά το διάστημα των αναζητήσεών μου".
Γ. Π. Σαββίδης