Το βουνό που ο μύθος αναφέρει σαν τη θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και τη μαγική χώρα των Κενταύρων, υψώνεται επιβλητικό και καταπράσινο πάνω από το Βόλο, ανάμεσα στον Παγασητικό Κόλπο και το Αιγαίο Πέλαγος.
Εδώ στη μαγνητική ατμόσφαιρα του πηλιορείτικου τοπίου σμίγει η ιστορία με το θρύλο, το άγριο με το ήρεμο, το χθες με το σήμερα.
Εδώ έγιναν οι θεϊκοί γάμοι του Πηλέα και της Θέτιδας που ύμνησαν ο Όμηρος, ο Πίνδαρος και ο Ευριπίδης.
Από εδώ ξεκίνησε η θρυλική Αργώ με τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες για το μακρινό ταξίδι στην Κολχίδα, αναζητώντας το "Χρυσόμαλλο δέρας".
Και εδώ κοντά στο σοφό Κένταυρο Χείρωνα μαθήτευσαν οι ημίθεοι Αχιλλέας και Ηρακλής και διδάχθηκε την ιατρική ο Ασκληπιός. [...]
Από τον 12ο αιώνα το Πήλιο εμφανίζεται στο ιστορικό προσκήνιο σαν μια "μοναστική" πολιτεία χάρις στα πολλά μοναστήρια που χτίζονται από μοναχούς του Αγίου Όρους, κυρίως σε μέρη ορεινά και ασφαλή. Στο πέρασμα του χρόνου γύρω από τις μονές ιδρύονται νέοι οικισμοί, οι οποίοι με τις μετακινήσεις των πληθυσμών από τα παράλια, οργανώνονται σε κωμοπόλεις και χωριά που μέσα στην Τουρκοκρατία αποκτούν προνόμια και αυτοδιοίκηση με επακόλουθο την οικονομική και πολιτιστική ακμή, κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Έτσι, τα κεφαλοχώρια του Πηλίου μετατρέπονται σε πραγματικά μουσεία λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής. [...]
(από την εισαγωγή του συγγραφέα)
Το βιβλίο αποτελεί ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον Βόλο, στα σπουδαιότερα χωριά και τις παραλίες του Πηλίου.