Οργάνωση και λειτουργία της ελληνικής αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων
Κυκλοφορεί
Οικονομικόν, Αθήνα, 2004
Ελληνική, Νέα
€ 20.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 316 γρ, 172 σελ.
Περιγραφή

Η δεκαετία του `90 χαρακτηρίζεται από τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς επενδυτικών υπηρεσιών. Περίοπτη θέση στην αγορά αυτή κατέχουν τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία, μέσα σ` ένα πλαίσιο αποτελεσματικής και διαφανούς λειτουργίας αλλά και θεσμικής πληρότητας, προσείλκυσαν το ενδιαφέρον και εξασφάλισαν την εμπιστοσύνη του αποταμιευτικού κοινού, με αποτέλεσμα να επιτύχουν εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης.
Η ανάλυση της επενδυτικής συμπεριφοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων και κυρίως η μελέτη της σχέσης μεταξύ απόδοσης και κινδύνου τους αποτελούν προφανώς σημαντικά προς εξέταση θέματα. Ωστόσο, η μελέτης της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων παρουσιάζει και άλλες διαστάσεις, όπως η μικροοικονομική ανάλυση της οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς αυτής, οι επιδράσεις από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ, ο βαθμός διεθνοποίησης του χαρτοφυλακίου των αμοιβαίων κεφαλαίων, οι συνέπειες της δραστηριότητάς τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, η συμπεριφορά της εγχώριας αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων νομισματικών αναταραχών κ.ά. Ορισμένες από αυτές εξετάζονται διεξοδικά στα αντίστοιχα κεφάλαια του βιβλίου.
Η κρίση που έπληξε την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων την περίοδο 2000-2003 απέδειξε τη μεγάλη χρησιμότητα της αγοράς αυτής τόσο για το αποταμιευτικό κοινό όσο και για το χρηματοπιστωτικό τομέα και στην ελληνική οικονομία γενικότερα, ταυτόχρονα όμως ανέδειξε μια σειρά από αδυναμίες στην οργάνωση και λειτουργία της εν λόγω αγοράς, οι οποίες χρειάζονται άμεση αλλά και ρηξικέλευθη αντιμετώπιση.