Σε έναν υπέροχο ποιητικό λόγο, που αποδίδεται εξαίρετα στα ελληνικά χάρη στον μεταφραστή και την επιμελήτρια, αναδεικνύει ο διάσημος γάλλος στοχαστής ένα αίτημα των καιρών: αυτό της υπαρκτικής αλήθειας και της αντίστοιχης κοινωνικής της έκφρασης, συγκρότησης, βίωσης. Σε αντίθεση με τις κάθε λογής έξωθεν επιβαλλόμενες ανάγκες του συρμού, ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά την αλήθεια τού είναι του. Μέσα από τις πολυδαίδαλες διαδρομές της ζωής του ο Ολιβιέ Κλεμάν βρήκε την αλήθεια αυτή στο χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δεν τον απασχολεί η όποια κοινωνιολογική προσέγγιση του θέματος - άλλωστε το κείμενο γράφτηκε σε ανυποψίαστους καιρούς- όσο η Εκκλησία ως κοινωνία Χριστού και παρουσία του Αγίου Πνεύματος.
Ένα ανοιχτό μυαλό που κάποτε παρεξηγήθηκε και λοιδωρήθηκε από αρκετούς στενόμυαλους πρεσβευτές μιας δογματικής «ορθοδοξίας», ξένης προς τη ζωντανή πίστη των πατέρων, έρχε-ται να μας διδάξει μια ουσιαστική εκκλησιολογία. Το κείμενο δημοσιεύεται σε παγκόσμια πρώτη, εφόσον και το γαλλικό πρωτότυπο έχει απλώς τη μορφή δακτυλόγραφης ομιλίας.
Στον πρόλογο του βιβλίου ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, θεολόγος και προσωπικός φίλος του Ολιβιέ Κλεμάν, σκιαγραφεί με συντομία την προσωπικότητα του συγγραφέα και αναδεικνύει τη σημασία του έργου του.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]