Οι θησαυροί του βασιλιά Σολομώντα
Μυθιστόρημα
King Solomon's Mines (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-03-0655-2
Ελληνική, Νέα
€ 12.72 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 295 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Οι θησαυροί του Βασιλιά Σολομώντα είναι μια από τις πιο φημισμένες περιπέτειες με τις οποίες η αγγλική λογοτεχνία του τέλους του 19ου αιώνα θέλησε να εξυμνήσει την εποποιία που δημιούργησε τη χαμένη πια Βρετανική Αυτοκρατορία.

Πρόκειται για μια ιστορία ανακάλυψης μιας άγνωστης και μεγάλης φυλής ιθαγενών, που στο φανταστικό βασίλειο της Κουκουάνα, κάπου στα βάθη της Νοτίου Αφρικής, μένει φύλακας των μυθικών ορυχείων του Σολομώντα και των θησαυρών τους.

Τρεις Άγγλοι, ο σερ Χένρι Κέρτις, ο απόστρατος καπετάνιος Γκουντ και ο ντόπιος οδηγός Αλαν Κουότερμεν αποδύονται στην αναζήτηση του χαμένου αδερφού του σερ Χένρι και του αμύθητου θησαυρού, που οι παραδόσεις για την ύπαρξη του ξεκινούν από τα χρόνια των πρώτων πορτογαλέζικων ταξιδιών στην Αφρική και φτάνουν ως τις μέρες μας.

Πέρα από τα πανύψηλα και ανίκητα όρη της Βασίλισσας του Σαβά, στη χώρα της Κουκουάνα, ανακαλύπτουν ένα βασίλειο με εξαιρετική κοινωνική και στρατιωτική οργάνωση, που περιγράφεται με άμεσες αναφορές στο περίφημο πραγματικό βασίλειο των Ζουλού και στον ιστορικό βασιλιά του, τον Σάκα, τον οποίο οι Άγγλοι έποικοι κατανίκησαν, αλλά δεν έπαψαν ποτέ να θαυμάζουν. Αναπαράγοντας τις συχνές μεθόδους με τις οποίες οι Άγγλοι ανακατεύτηκαν στις εσωτερικές διαμάχες των λαών της αυτοκρατορίας τους, οι τρεις λευκοί θα βοηθήσουν τον ηρωικό νόμιμο βασιλιά να ανατρέψει το σφετεριστή του θρόνου και ταυτόχρονα θα αποκτήσουν τον αμύθητο θησαυρό.

Η σχετικά τυπική αυτή πλοκή μετατρέπεται από την πένα του Ράιντερ Χάγκαρντ σε πραγματική εποποιία. Τα παρθένα ακόμα τοπία της αφρικανικής ηπείρου, τα κυνήγια, οι συμπεριφορές των Άγγλων, των Μπόερς και των ιθαγενών φυλών, οι απίστευτης κλίμακας πολεμικές συγκρούσεις, περιγράφονται με αυθεντική ζωντάνια και με μια διάθεση που συνδυάζει το θαυμασμό για τις αγγλικές κατακτήσεις με μια έντονη κριτική διάθεση, επιτρέποντας, έτσι, στο συγγραφέα να ξεπεράσει κατά πολύ τους περιορισμούς στους οποίους θα μπορούσε να τον καταδικάσει το ωμό και πεζό αποικιοκρατικό πνεύμα.