Με την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα αυξήθηκε, όπως ήταν φυσικό, το ακαδημαϊκό και ερευνητικό ενδιαφέρον για το θεσμό αυτό και την Ευρώπη γενικά. Τελευταία δημοσιεύτηκαν μια σειρά από αξιόλογες μελέτες που αναλύουν πτυχές της Κοινότητας και της πολιτικής της. Ένας σημαντικός αριθμός μελετών είναι αφιερωμένος στην ένταξη της χώρας στην Κοινότητα και τις συνέπειές της.
Μια πλευρά όμως της Κοινοτικής δραστηριότητας που δεν έχει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- απασχολήσει τους Έλληνες ερευνητές είναι αυτή των `εξωτερικών σχέσεων και πολιτικής`. Η πλευρά ωστόσο αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την Κοινότητα όσο και για την Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό, η Κοινότητα έχει αναπτύξει ένα πολύπλοκο πλέγμα εξωτερικών σχέσεων, ενώ παράλληλα οι χώρες-μέλη έχουν οικοδομήσει το μηχανισμό Πολιτικής Συνεργασίας με στόχο τη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.
Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, μια συνοπτική παρουσίαση και ανάλυση των εξωτερικών σχέσεων της Κοινότητας καθώς και του μηχανισμού Πολιτικής Συνεργασίας των δέκα χωρών-μελών. Το βιβλίο συνεπώς αποβλέπει στο να χρησιμεύσει σαν οδηγός για την κατανόηση των εξωτερικών σχέσεων και της πολιτικής της Κοινότητας.
Το μεγαλύτερο τμήμα του βιβλίου γράφτηκε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του συγγραφέα σαν ειδικού συμβούλου στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών. Και ο συγγραφέας οφείλει να αναγνωρίσει ότι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης αυτής, πρέσβης Κ. Λυμπερόπουλος, δημιούργησε συνθήκες εργασίας και διαλόγου που χωρίς υπερβολή μπορούν να περιγραφούν `ιδανικές`, πράγμα όχι και τόσο συνηθισμένο για μια δημόσια υπηρεσία. Χωρίς αυτές τις συνθήκες το βιβλίο αυτό δεν θα είχε γραφτεί. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]