[...] Μέσα σ` αυτές, λοιπόν, τις σελίδες, θα `θελα να σκιαγραφήσω την ταυτότητα των ομότροπων, ομόγλωσσων και ομόθρησκών μου συμπατριωτών, παλαιών και νεότερων. Καί πιο συγκεκριμένα, εμείς θέλουμε να σταθούμε στα λεγόμενα του συμπατριώτη μας Δρα Νίκου Νταλντά, ο όποιος κατά λέξη λέγει: "ο όρος λαϊκή αρχιτεκτονική περιλαμβάνει όλα τα κτίσματα των λαϊκών μαστόρων της εποχής : σπίτια, βρύσες, εκκλησίες και κάθε άλλο δημιούργημα της δραστηριότητας τους". Όπως όμως φαίνεται και από τον τίτλο, εμείς εδώ καταπιανόμαστε μόνο με τις εκκλησίες και τα πολλά ξωκλήσια μας, εμείς εντοπίσαμε 307 ξωκλήσια και εκκλησίες, με την παρεμφερή θρησκευτικότητα και λαϊκή παράδοση του νησιού μας.
Γενικά, ο κάθε νησιώτης, και ειδικά στην περίπτωση μας ο Ίμβριος, πιστεύει βαθιά και χωρίς πολλές εμβαθύνσεις και έρευνες στη θαυματουργική δύναμη των Αγίων και της Παναγίας. Αυτά όλα που σας αναφέραμε θα προσπαθήσει να σας διευκρινίσει αυτή η εργασία, που έχει σκοπό να μην αφήσει να πεθάνει η θρησκευτική έκφραση του Ίμβριου, που είναι συνυφασμένη με τις παραδόσεις μας και τη λαϊκή μας πίστη, αμφότερα ολοζώντανα, όσο και μεις οι ξύπνιοι Ίμβριοι, όπου κι αν βρισκόμαστε, πάντοτε ζωντανοί, άθικτοι και απείραχτοι από τη μανία του αφανισμού.
Παρ` όλη όμως την αρχική μας πρόθεση, στην προσπάθεια μας αυτή αναγκαστήκαμε να ανατρέξουμε και στις Ιστορικές σελίδες και πληροφορίες της πατρίδας μας, γιατί καταλήξαμε στην εντύπωση ότι χωρίς ιστορία και παράδοση η παρούσα εργασία μας θα ασθενούσε σοβαρά σε ενημέρωση αυτών που με τόση δίψα επιμένουν και αναζητούν να μάθουν κάτι από την προηγούμενη ζωή της πατρίδας τους, που καλά-καλά δεν πρόφτασαν να την αισθανθούν και να την συνειδητοποιήσουν - για σας πρόκειται, αγαπημένοι μας νέοι Ίμβριοι, - γιατί η κατάρα που μας βρήκε μας ανάγκασε να σκορπιστούμε μακριά της, σαν του λαγού τα παιδιά, όπως λέμε στο νησί μας. [...]
(από τον πρόλογο της 1ης έκδοσης)