Στα πρόθυρα του 21ου αιώνα, έγιναν στον κόσμο μεγάλες αλλαγές με την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στη Σοβιετική Ένωση και στην Ευρώπη. Άλλαξε ο συσχετισμός των δυνάμεων υπέρ του ιμπεριαλισμού και σε βάρος των λαών. Εντάθηκε η επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στον κόσμο. Συνεχίστηκε η διαδικασία ενοποίησης των καπιταλιστικών χωρών με την ένταξη νέων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με τη δημιουργία της NAFTA κλπ.
Στα τελευταία 15 χρόνια, έγιναν σημαντικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνικοταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας. Η μελέτη αυτών των αλλαγών, έχει ιδιαίτερη σημασία για το εργατικό και λαϊκό κίνημα στην πάλη για την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό.
Η έρευνα αυτών των προβλημάτων, με βάση τη μαρξιστικολενινιστική θεωρία, που άρχισε το ΚΜΕ πριν από δύο χρόνια, αποτελεί μια συμβολή στην προσπάθεια αυτή. Αποτέλεσμα αυτής της 2χρονης δουλειάς είναι το βιβλίο που έχει ο αναγνώστης στα χέρια του.
Στο πρώτο μέρος αυτής της εργασίας, γίνονται αναλύσεις και εκτιμήσεις των οικονομικών αλλαγών στην Ελλάδα, που αφορούν στη διάρθρωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), τις εξωτερικές συναλλαγές, την οικονομική κρίση, το βάθεμα της εξάρτησης, τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, το βαθμό μονοπώλησης κλπ.
Στο δεύτερο μέρος, γίνεται θεωρητική προσέγγιση της εμφάνισης των κοινωνικών τάξεων γενικά, και στα διάφορα κοινωνικοοικονομικά συστήματα ιδιαίτερα. Εξετάζεται η αύξηση του πληθυσμού, ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός, η αύξηση της μισθωτής εργασίας και οι ταξικές ανισότητες στον κόσμο. Αναλύεται η πορεία αύξησης των γραμμών της παγκόσμιας εργατικής τάξης και της αστικής τάξης και γίνεται σύντομη αναφορά στα ενδιάμεσα κοινωνικά στρώματα.
Το τρίτο μέρος αναφέρεται στη μαρξιστική αντίληψη για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων στον καπιταλισμό. Εξετάζεται ειδικά η ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας και οι αλλαγές που έγιναν σ` αυτήν, και κυρίως στην εργατική τάξη, στα κοινωνικά στρώματα και στην αστική τάξη. [. . .]