Ο χρυσός των Μακεδόνων
Από την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-463-003-5
Ζήτρος, Θεσσαλονίκη, 12/2007
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 63.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
32 x 24 εκ, 1,979 γρ, 336 σελ.
Περιγραφή

Όπως είναι γνωστό, η έκθεση με τίτλο "Ο χρυσός των Μακεδόνων" διαδέχθηκε το 1998 (εγκαίνια στις 13.6.1998) την έκθεση του ευρήματος της Βεργίνας στον εκθεσιακό χώρο του ορόφου της Νέας Πτέρυγας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Εδώ και μερικά χρόνια το εύρημα της Βεργίνας εκτίθεται -συνολικά σχεδόν ύστερα και από την πρόσφατη συμπληρωματική επανέκθεση που εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2003- στον μουσειακό χώρο στον οποίον εντάχθηκαν οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας.

Η έκθεση που ακολούθησε στο Α.Μ.Θ. αποδείχθηκε ότι, με την πάροδο κάποιου χρόνου είναι η αλήθεια, εμφάνισε ανάλογη επισκεψιμότητα αφού πρόβαλε σύνολα ή μεμονωμένα εκδέματα της ίδιας εποχής, αλλά και της ίδιας καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας.

Η έκθεση εκείνη, με οδηγία του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, σχεδιάστηκε και "στήθηκε" σε ελάχιστο χρόνο (δύο μήνες) από τη μεταφορά του ευρήματος της Βεργίνας, με την εποπτεία μου και ομάδα εργασίας που την αποτελούσαν οι αρχαιολόγοι δρ. κ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα, ειδική σε θέματα χρυσού, δρ.κ. Δέσποινα Ιγνατιάδου, ειδική σε θέματα υαλουργίας και μικροτεχνίας και η αρχαιολόγος δρ. κ. Δήμητρα Ακτσελή. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την εποπτεία της εκτέλεσης του είχε η αρχιτέκτων κ. Αλκμήνη Πάκα. Για την έκθεση αυτή έχει εκδοθεί σύντομος οδηγός χωρίς λήμματα ("Ο χρυσός των Μακεδόνων", Τ.Α.Π.. 2000, με κείμενα των αρχαιολόγων κ.κ. Τσιγαρίδα και Ιγνατιάδου).

Παραμένει η έκθεση αυτή, μέχρι και σήμερα που γράφονται οι γραμμές αυτές, ανοικτή και με επισκεψιμότητα ανάλογη με του άμεσου παρελθόντος, όταν δηλαδή δεν είχε αρχίσει ακόμη η γενική ανακατασκευή του Α.Μ.Θ. Με τη λήξη της πρώτης φάσης της ανακατασκευής μεταφέρθηκε επαυξημένη, από τον χώρο της Νέας Πτέρυγας, στον πυρήνα του ανακατασκευασμένου κτηρίου ("μικρό Π"), έτσι ώστε, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο του 2004, να λειτουργεί ακόμη μία έκθεση στη Θεσσαλονίκη, που είχε χαρακτηριστεί ως Ολυμπιακή Πόλη (εγκαινιάσθηκε στις 28 Ιουλίου 2004 από τον τότε υφυπουργό πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη). Η άλλη ήταν η έκθεση "Αρχαίες αγροικίες σε σύγχρονους δρόμους" στην "Κρυπτή Στοά" της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης, για την οποία το Τ.Α.Π. ήδη έχει εκδόσει (2003) οδηγό στα ελληνικά και αγγλικά.

Η έκθεση έχει επαυξηθεί με την παρουσίαση του συνόλου των ευρημάτων από τέσσερις τάφους, δύο του νεκροταφείου της Σίνδου και δύο του νεκροταφείου του Δερβενίου, με σημαντική νέα σειρά από, κατά κύριο λόγο, χρυσά κοσμήματα από τα νεκροταφεία της Κεντρικής Μακεδονίας, και, τέλος, την εκ νέου παρουσίαση της έκθεσης (εγκαίνια στις 4.4.1998) "Ο πάπυρος του Δερβενίου". [...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΣΜΟ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΠΕΤΤΙΝΑ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ
Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΠΕΤΤΙΝΑ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΠΕΤΤΙΝΑ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ - ΑΡΧΑΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΒΕΛΙΔΗΣ
ΑΓΡΑΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΩΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΙΩΑΚΕΙΜ ΑΘ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΣ
Ο ΧΡΥΣΟΧΟΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΠΕΤΤΙΝΑ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΠΕΤΤΙΝΑ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ
ΤΟ ΑΡΧΑΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ Α.Μ.Θ.)
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΣΑΗΛΙΔΟΥ - ΔΕΣΠΟΤΙΔΟΥ
Ο ΤΑΦΟΣ Α΄ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΚΤΣΕΛΗ
ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΥΔΝΑΣ (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ Α.Μ.Θ.)
ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ Η ΜΥΓΔΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΑΔΑΜ-ΒΕΛΕΝΗ
ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕΔΕΣ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ (ΠΡΩΗΝ ΣΕΔΕΣ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ ΣΚΑΡΛΑΤΙΔΟΥ
Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΝΕΙΑ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΠΕΤΤΙΝΑ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ
ΟΙ ΤΑΦΙΚΟΙ ΤΥΜΒΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΠΙΔΟΥ-ΑΥΛΩΝΙΤΗ
ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΙΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΚΑΝΘΟΣ (Α), ΕΛΕΝΗ ΤΡΑΚΟΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΑΛΑΚΙΔΟΥ
ΑΚΑΝΘΟΣ (Β), ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ
'ΕΥΡΩΠΟΣ, ΠΟΛΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΟ ΕΘΝΙΚΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ', ΘΩΜΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΟΤΙΔΑΙΑ, ΝΤΙΝΑ ΚΟΥΣΟΥΛΑΚΟΥ
ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ, ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΑΤΣΟΓΛΟΥ
METTALLURGICAL INVESTIGATION OF THE BRONZE CRATER OF DERVENI, GEORGE J. VAROUFAKIS
ΛΗΤΗ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΗ
Ο ΠΑΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΑΝΤΣΑΝΟΓΛΟΥ
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΣΙΝΔΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΚΤΣΕΛΗ