Ο σχολικός σύμβουλος ως εκπαιδευτής ενηλίκων
Θεωρητική προσέγγιση, εμπειρική διερεύνηση, καλές πρακτικές
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-333-769-0
Γρηγόρη, Αθήνα, 1/2013
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 24.88 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 16 εκ, 552 γρ, 324 σελ.
Περιγραφή

Στο ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται άμεσα ή έμμεσα στο πεδίο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων συμπεριλαμβάνονται και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ), οι οποίοι ως εκ του ρόλου τους, λειτουργούν και ως εκπαιδευτές ενηλίκων παρά το γεγονός ότι για την επιλογή τους στη θέση αυτή ανάμεσα στις προϋποθέσεις που ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνεται η επιμόρφωσή τους στην Εκπαίδευση Ενηλίκων.
Οι εκπαιδευόμενοι, όμως, στα σεμινάρια επιμόρφωσης που σχεδιάζουν και υλοποιούν οι Σχολικοί Σύμβουλοι είναι ενήλικοι με διαφορετικές ανάγκες, διδακτικές εμπειρίες και θεωρητικούς προβληματισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο και απαραίτητο οι Σχολικοί Σύμβουλοι να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τις βασικές αρχές και τη μεθοδολογία της Εκπαίδευσης Ενηλίκων μιας και απευθύνονται σε ενήλικους εκπαιδευόμενους.
Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται η διερεύνηση επιμορφωτικών αναγκών των Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ) που υπηρετούν στην Περιφέρεια Αττικής στο πεδίο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ειδικότερα, διερευνώνται οι απόψεις τους για τις αρχές και τη μεθοδολογία της Εκπαίδευσης Ενηλίκων καθώς και οι επιμορφωτικές τους ανάγκες στο εν λόγω πεδίο ως προς το περιεχόμενο, τη μορφή και τους εκπαιδευτές της επιμόρφωσης που επιθυμούν.
Επιπλέον, παρουσιάζονται καλές πρακτικές που αναδεικνύουν το ρόλο του Σχολικού Συμβούλου ως εκπαιδευτή Ενηλίκων στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της ΠΕ. Ειδικότερα, παρουσιάζεται το πλαίσιο διερεύνησης επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών, γίνεται αναφορά στη μεθοδολογία υλοποίησης των επιμορφωτικών δράσεων και τέλος προτείνονται τρεις καλές πρακτικές ενδοσχολικής και διασχολικής επιμόρφωσης.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ του καθηγητή κ. Αθαν. Τριαλιανού
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Μέρος Πρώτο - Θεωρητικό Πλαίσιο
1. Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗΣ - ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
2. ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΕ)
3. Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
4. ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ (ΠΕ)
Μέρος Δεύτερο - Εμπειρική Έρευνα
5. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
6. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
7. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Μέρος Τρίτο - Καλές Πρακτικές
8. ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΙΝΑΚΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ