Μελέτες από το Επιστημονικό Συμπόσιο «Κρητικός Πόλεμος από την ιστορία στη λογοτεχνία»
Περιγραφή
Στον τόμο αυτόν συγκεντρώνονται οι ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο "Ο Κρητικός Πόλεμος από τη χαρτογραφία στη λογοτεχνία". Το συμπόσιο αυτό οργανώθηκε από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών στο Ηράκλειο (31 Μαρτίου -1 Απριλίου 2006) στο πλαίσιο της Έκθεσης Χαρτογραφίας "CANDIA / CRETA / ΚΡΗΤΗ. Ο χώρος και ο χρόνος, 16ος-18ος αιώνας" που πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με το Αρχείο Χαρτογραφίας του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη από 28 Ιανουαρίου ως 29 Απριλίου 2006.
Ο Κρητικός Πόλεμος (1645-1669) υπήρξε η σπουδαιότερη βενετοτουρκική σύγκρουση στη Μεσόγειο και ένα από τα πιο δραματικά στρατιωτικά γεγονότα του 17ου αιώνα. Στις μελέτες του τόμου αυτού επανέρχονται στο προσκήνιο παλιά και ξεχασμένα ή πλημμελώς μελετημένα και αξιοποιημένα από τη φιλολογική και ιστορική έρευνα κείμενα, λόγια και λαϊκά, λογοτεχνικά και επικαιρικά, επώνυμων και ανώνυμων δημιουργών. Οι συντάκτες τους, όχι μόνο Έλληνες και Ιταλοί αλλά και Οθωμανοί Τούρκοι, υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων που αφηγούνται στα έργα τους και, από την άποψη αυτή, η μαρτυρία τους αποκτά ιδιαίτερη αξία.
Το υλικό αυτό συμπληρώνεται από τις ιστορικές αφηγήσεις σε πεζό και έμμετρο λόγο, τα θεατρικά έργα, τις ενθυμήσεις, τα βραχέα χρονικά και τα δημοτικά τραγούδια καθώς και από άλλες μορφές της έντυπης και χειρόγραφης πληροφόρησής μας για τα γεγονότα του πολέμου αυτού όπως, λ.χ., οι χάρτες και τα αναλυτικά τοπογραφικά σχέδια των συγκρούσεων στα πεδία των μαχών και ιδίως της πολιορκίας του Χάνδακα, που μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται αντικείμενο προσεκτικής έρευνας και πολύπλευρης αξιοποίησης