Ο 'Περίπλους' (1570 -1870) είναι ένα γιγάντιο ιστορικό μυθιστόρημα που φιλοδοξούσε να καλύψει τρεις αιώνες νεοελληνικής ιστορίας, από τη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571) ως την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα (1864). Ο 'Περίπλους' σχεδιάστηκε να ολοκληρωθεί σε τρεις τριλογίες, η καθεμία από τις οποίες θα αποτελείτο από τρεις διπλούς τόμους. Από το σύνολο των δεκαοκτώ προγραμματισμένων τόμων κυκλοφόρησαν τελικώς οι δέκα.
Ο 'Κόντες' είναι το πρώτο μέρος της Β' τριλογίας που φέρει τον τίτλο 'Το φως που καίει (1670-1770)'. Η ιδιαιτερότητα του 'Περίπλου', εν σχέσει προς άλλα σπουδαία και δημοφιλή νεοελληνικά ιστορικά μυθιστορήματα, είναι ότι δεν απομονώνει την νεότερη ελληνική ιστορία αλλά την εντάσσει οργανικά μέσα στη μεγάλη περιπέτεια των ευρωπαϊκών νέων χρόνων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
'Πρωταγωνιστές σ' αυτό το απέραντο ιστορημένο ειλητάριο δεν είναι τα σχηματικά του πρόσωπα και οι περίπλοκες περιπέτειές τους. Πρωταγωνιστές είναι η αδυσώπητη ιστορία, είναι η εποχή, η εξουσία, το ταξικό πάθος και οι ατσαλένιοι κοινωνικοί νόμοι που υπαγορεύουν τη συμπεριφορά ατόμων και ομάδων, είναι η αλόγιστη δίψα της κυριαρχίας των ισχυρών -ο ιμπεριαλισμός, θα λέγαμε σήμερα- και η δίψα για την αλήθεια που κατέχει τα ευγενέστερα πνεύματα, είναι οι ιδέες, τα πατρογονικά χώματα, ο χρόνος. Με δυο λόγια, εκείνο που θα συναντήσεις στο βιβλίο αυτό είναι η τρομερή χοάνη της ζωής που καταπίνει τα πάντα και που ξερνάει τα πάντα από μέσα της στα πιο απροσδόκητα και ποικιλόμορφα φευγαλέα σχήματα, για να τα καταπιεί πάλι αμέσως.
Αν το διαβάσεις έτσι, το βιβλίο αυτό είναι πακτωλός. Και τότε θα εκτιμήσεις ακόμα περισσότερο το ζεστό ανθρώπινο χαμόγελο του συγγραφέα που διαφαίνεται ανάμεσα στις γραμμές και θα νιώσεις τι πόνος αλήθεια έδερνε τον ταπεινό ποιητή του δημοτικού τραγουδιού όταν έψελνε: 'Τούρκος σε δέρνει στη στεριά και Φράγκος στα πελάγη...' [ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ, Δοκιμιακά και άλλα, Κέδρος 1985