`Ο κακός Δημιουργός` είναι μια καταγγελία· μια καταγγελία ενάντια στην ύπαρξη και, κοντά σ` αυτήν, ένα κατηγορητήριο ενάντια στην πηγή του κακού που είναι ο Δημιουργός, ένα όνομα -το απεχθέστερο, κατά τον Ε.Μ. Σιοράν- για τον Θεό.
Όμως `Ο κακός Δημιουργός`, παρ` ότι είναι βιβλίο υβριστικό, δεν διαπράττει ύβριν γιατί την πραγματεύεται. Στήνει γύρω από το αντικείμενο του μίσους του ένα γαϊτανάκι προπηλακισμών, από τη λοιδορία ως την ειρωνεία, και, παρά την έφεση στη μοχθηρία και το φθόνο, δεν υπερβαίνει τα όρια, γιατί κατέχεται από φόβο. Αυτό είναι ίσως και το δράμα του, δράμα συνυφασμένο με τον άνθρωπο του δυτικού πολιτισμού, που μοιάζει να μην έχει βρει ακόμα τον εαυτό του.
Ο Ε. Μ. Σιοράν, γνήσιος εκπρόσωπός του, καταγράφει τη στάση και τις συμπεριφορές του σύγχρονου ανθρώπου, με τρόπο άλλοτε στοχαστικό και άλλοτε επιγραμματικό, για να καταλήξει ότι `βρισκόμαστε στον πάτο μιας κόλασης όπου κάθε στιγμή της είναι και ένα θαύμα`. Από αυτόν τον πάτο ωστόσο, από αυτή τη θέση, ο Σιοράν δεν παύει ακόμα και σήμερα να υπερασπίζεται το θαύμα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]