Εκείνο τον παλιό καιρό, που στην όμορφη πολιτεία της Θήβας βασίλευε ο βασιλιάς Αμφιτρύων, πολλά δεινά μάστιζαν τη χώρα της Ελλάδας και βασάνιζαν τους ανθρώπους.
Έτσι ο Δίας, ο πατέρας των θεών, αποφάσισε να βοηθήσει τους ανθρώπους και διάλεξε την πεντάμορφη βασίλισσα της Θήβας για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, που γεμάτο δύναμη και αρετή, όταν θα μεγάλωνε, θα έσωζε τον κόσμο από τα δεινά. Έτσι γεννήθηκε ο Ηρακλής, που το μωρό έδειξε τη δύναμή του. Μια μέρα που κοιμόταν μέσα στη κούνια του, κάτω απ` τα δέντρα του βασιλικού παλατιού, δυο μεγάλα φαρμακερά φίδια απείλησαν τη ζωή του. Το μωρό ξύπνησε, άρπαξε τα φίδια με τα δυο του δυνατά χεράκια και τάπνιξε. Το θαυμαστό αυτό γεγονός κατατρόμαξε και συγκίνησε φοβερά ολόκληρο το λαό της Θήβας. Ο βασιλιάς Αμφιτρύων ζήτησε τη γνώμη του σοφού μάντη Τειρεσία κι αυτός αποκρίθηκε πως ο Ηρακλής είναι γιος του Δία, κι όταν μεγαλώσει θα δοξαστεί όσο κανένας άλλος στον κόσμο και θα γίνει αθάνατος.
Ο Ηρακλής πήρε πολύ φροντισμένη ανατροφή. Οι καλύτεροι δάσκαλοι της Ελλάδας τούμαθαν γράμματα, αγωνίσματα, μουσική και καλούς τρόπους. Έτσι, ξέροντας πια καλά πως να ορίζει τη θαυμαστή φυσική του δύναμη και έχοντας με άπειρες γνώσεις πλουτίσει τη φυσική του εξυπνάδα, όταν ήρθε η ώρα να διαλέξει τον ένα από τους δυο δρόμους που προσφέρει η ζωή, διάλεξε τον καλό δρόμο της αρετής.
Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Ηρακλής έφυγε με τη μητέρα του απ` τη Θήβα και πήγε να μείνει στις Μυκήνες, κοντά στο θείο του Ηλεκτρύωνα.
Όταν ύστερα από μερικά χρόνια, ο Ηρακλής γύρισε πάλι στην πατρίδα του, τη βρήκε σκλαβωμένη στο βασιλιά του Ορχομενού Εργίνο να δίνει κάθε χρόνο φόρους υποτέλειας. Ο Ηρακλής, σκότωσε τον Εργίνο, και γλίτωσε την πατρίδα του απ` την υποτέλεια. Τότε ο βασιλιάς της Θήβας από ευγνωμοσύνη και θαυμασμό, του δώσε γυναίκα του τη μοναχοκόρη του.
Ο Ηρακλής έζησε στη Θήβα δέκα χρόνια ευτυχισμένος με τη γυναίκα του Μεγάρα και το δυο του αγοράκια που απόκτησε . Οι Θηβαίοι τον λάτρευαν. Αλλά ο θεός δεν τον είχε προορίσει για μια ήσυχη οικογενειακή ζωή. Έπρεπε με τα σπουδαία χαρίσματα και τη μεγάλη δύναμη που είχε, να υπηρετήσει όλο τον κόσμο.
Έτσι, τώρα που ο Ηρακλής ήταν τριάντα χρόνων, ώριμος, άντρας, γεμάτος υγεία, δύναμη και γνώση, άρχισε να γίνεται σκεφτικός κι αμίλητος.
Δίσταζε όμως ν` αφήσει τ` αγαπημένα του παιδιά για τη γυναίκα του. Γι` αυτό έστειλε στο μαντείο των Δελφών και ρώτησε τι πρέπει να κάνει. Και το μάντειο του απάντησε! "Ο δυνατός θα υπηρετήσει τον αδύνατο. Ο Ηρακλής θα πάρει διαταγές από τον εξάδελφο του, το βασιλιά του Άργους, Ευρυσθέα".
Τότε ο Ηρακλής αποχαιρέτησε τους αγαπημένους του και ξεκίνησε για την Αργολίδα. Από κει κι έπειτα η ζωή του πέρασε μέσα σε αγώνες έναντι στο κακό και το άδικο. Έκαμε 12 σπουδαία κατορθώματα, που ονομάζονται στη μυθολογία "οι δώδεκα άθλοι του Ηρακλή".
Όλα αυτά ζωντανεύουν μέσα στις επόμενες σελίδες του κλασσικού μας.