Μια μυθιστορηματική στρατιωτική επιχείρηση κατά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια πολύτιμη προσωπική μαρτυρία, που καταγράφει, από τη δική της οπτική, όσα συνέβησαν στα νησιά του Ιονίου κατά την κρίσιμη περίοδο λίγο πριν από την Απελευθέρωση και την έναρξη του Εμφυλίου πολέμου.
Τον Απρίλιο του 1944, μια ομάδα Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών, με επικεφαλής τον τότε υπολοχαγό Θέμη Μαρίνο, αποστέλλεται από το Γενικό Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής στο Ιόνιο. Στόχος της Αποστολής: η οργάνωση δικτύου πληροφοριών και δολιοφθορών στα γερμανοκρατούμενα νησιά Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και στη γύρω θαλάσσια περιοχή, και η προλείανση του εδάφους για ενδεχόμενη συμμαχική απόβαση.
Καταγράφεται όχι μόνο το αμιγώς στρατιωτικό, επιχειρησιακό έργο της Αποστολής, αλλά και οι πολιτικής και διπλωματικής φύσεως ενέργειές της τα ταραχώδη εκείνα χρόνια. Όμως αυτό που κυρίως εξαίρεται και συμπληρώνει την επίσημη Ιστορία είναι η ριψοκίνδυνη, συγκινητική, πατριωτική συμμετοχή των απλών ανθρώπων στην Αντίσταση, που μαζί με τα μέλη της Αποστολής έγραψαν τη δική τους Ιστορία, συμμετέχοντας στην εθνική υπόθεση με ανιδιοτέλεια κι αυταπάρνηση.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]