Μυθολογικά και άλλα θέματα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-527-718-5
Αρμός, Αθήνα, 7/2012
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 15.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 353 γρ, 227 σελ.
τ. 2
Περιγραφή

Ο δεύτερος τόμος των παραμυθολογικών μελετημάτων περιέχει κείμενα τα οποία περιλαμβάνονται στην Εγκυκλοπαίδεια των μύθων, το μεγαλύτερο εγχειρίδιο της προφορικής αφηγηματολογίας σε παγκόσμια κλίμακα.
Στο επίκεντρο της μελέτης του καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ είναι μοτίβα και παραλλαγές παραμυθιών του ευρωπαϊκού λαϊκού πολιτισμού, προφορικές παραδόσεις και τύποι που έρχονται από τα βάθη της αρχαιότητας.
Αμαρτήματα και εγκλήματα, μαγεία και αναστάσεις νεκρών, χρησμοί, προφητείες και παιχνίδια της μοίρας συμπλέκονται σε μύθους και κύκλους διηγήσεων με βασιλιάδες, ήρωες και δράκους, συγκρίνονται και αναλύονται υπό το φως των συγχρόνων αναζητήσεων. Η ανάλυση περιλαμβάνει την ιστορία του βασιλιά Οιδίποδα και τις διηγήσεις των μεσαιωνικών αιμομικτών σε λαούς που δεν είχαν επαφή με την ελληνική παράδοση, το πέρασμα της ελληνικής μυθολογίας στο προφορικό παραμύθι με παράδειγμα τον Ορφέα και τον Πέλοπα, τη μαγική φυγή, τον δολοφόνο των γυναικών, τα δρώμενα και τις παραστάσεις στο λαϊκό παραμύθι και τον τρόπο που παρουσιάζεται το εθνοστερεότυπο του Έλληνα στα νοτιοσλαβικά παραμύθια. Δύο κεφάλαια αναφέρονται στα αρχεία παραμυθιών του Γεωργίου Μέγα και του Friedrich Salomo Krauss. Όλα τα κείμενα είναι εμπλουτισμένα με την απαραίτητη βιβλιογραφία και απευθύνονται στους μελετητές της προφορικής αφήγησης αλλά και στους λάτρεις του παραμυθιού.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
1) Το παραμύθι του Οιδίποδα και τα παραμύθια της μοίρας (AaTh/ATU 930-949).
2) Η ελληνική μυθολογία στο προφορικό παραμύθι: Ορφεύς και Πέλοψ
3) Ιστορίες και μοτίβα: η μαγική φυγή, ο δολοφόνος των γυναικών, οι τρεις πριγκίπισσες και ο δράκος.
4) Δρώμενα και παραστάσεις στο λαϊκό παραμύθι.
5) Η συλλογή νοτιοσλαβικών παραμυθιών του Friedrich Salomo Krauss
6) Η μορφή του Έλληνα στα νοτιοσλαβικά παραμύθια. Συμβολή στην έρευνα των εθνοστερεοτύπων
7) Ο κατάλογος των ελληνικών παραμυθιακών τύπων και παραλλαγών του Γεωργίου Μέγα. Ιστορία και τύχη ενός προσωπικού αρχείου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ.