Το θέμα της αποκλίνουσας συμπεριφοράς των ανηλίκων, και ειδικότερα η συνεχής αύξηση σοβαρών μορφών της, οδήγησε τους ειδικούς επιστήμονες στην υπόθεση ότι οι βασικοί θεσμοί κοινωνικοποίησης, και ιδιαίτερα η οικογένεια και το σχολείο, δεν είναι πλέον σε θέση να προστατεύσουν τον ανήλικο από τέτοια φαινόμενα.
Πολύ νωρίς η κοινωνιολογία της απόκλισης έστρεψε την προσοχή της στη μελέτη της οικογένειας, αναζητώντας μια απάντηση στο ερώτημα σχετικά με τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση αποκλίνουσας συμπεριφοράς του νεαρού ατόμου. Αναμφισβήτητα, στα πλαίσια της οικογένειας το παιδί συγκροτεί τη βάση της προσωπικότητάς του. Εκεί αποκτά τις εμπειρίες που θα το επηρεάσουν στη σχέση του με τον έμψυχο και άψυχο κόσμο που το περιβάλλει. Στην οικογένεια θα αντιγράψει στάσεις απέναντι σε πρόσωπα και πράγματα, θα μάθει και θα δοκιμάσει μορφές αντίδρασης σε καταστάσεις με τις οποίες θα έλθει αντιμέτωπο. Στην οικογένεια και το σχολείο θα μεταδοθούν και θα εμπεδωθούν κοινωνικές αξίες, κανόνες και πρότυπα συμπεριφοράς που θα βοηθήσουν το νεαρό άτομο στον κοινωνικό του προσανατολισμό και θα το προφυλάξουν σε μεγάλο βαθμό από ανορθολογικές κοινωνικές συγκρούσεις.
Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να εξετάσει 3 βασικές μορφές αποκλίνουσας συμπεριφοράς των ανηλίκων -τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, τις φυγές από το σπίτι και την παραβατικότητα- σε σχέση με τη δομή και τη λειτουργία της οικογένειας και του σχολείου.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]