Η εποχή μας στο κατώφλι του 2000 είναι εποχή ταχύτατων τεχνολογικών αλλαγών, ασύλληπτων για τις προηγούμενες γενιές επιστημονικών κατακτήσεων. Με τη σκληρή πνευματική δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων εργατών της επιστήμης, με την αποφασιστική συμμετοχή εκατομμυρίων τεχνικών και εργαζομένων, οι τολμηροί οραματισμοί του Ιουλίου Βερν όχι μόνο έγιναν πραγματικότητα αλλά μοιάζουν ξεπερασμένα παιδικά παραμύθια.
Ο άνθρωπος στέλνει τις τέλειες τεχνικές συσκευές του στα πέρατα του πλανητικού μας συστήματος, ταξιδεύει πέρα από τους ουρανούς, συλλαμβάνει με τα τεράστια τηλεσκοπικά του μάτια ακτίνες που ταξιδεύουν δισεκατομμύρια χρόνια μέσα στο χάος και προέρχονται από μακρινούς κόσμους πέρα από το μικρό μας Γαλαξία, ερευνά το μεγάλο άπειρο, το Σύμπαν.
Από το άλλο μέρος, έσπασε το φράγμα του μικρόκοσμου, διέσπασε τον πυρήνα του ατόμου. Η μεγαλοφυής λογική σύλληψη των σοφών αυτού του τόπου, των αρχαίων ελλήνων ατομικών φιλοσόφων, συκοφαντημένη επί αιώνες, γεμίζει σήμερα τα ερευνητικά εργαστήρια, τις δαιδαλώδεις εγκαταστάσεις των ατομικών αντιδραστήρων, ανοίγει πρωτόγνωρες προοπτικές για ένα ευτυχισμένο και ειρηνικό μέλλον της ανθρωπότητας, διώχνει τον τρόμο μιας παγωμένης υδρογείου από την έλλειψη πηγών ενέργειας.
Η εποχή μας είναι εποχή της επιστήμης και της τεχνικής - της αυτόματης πολυσύνθετης μηχανής, του ηλεκτρονικού υπολογιστή, της διαστημικής έρευνας, των νέων συστημάτων επικοινωνίας, των πειραματισμών για την τεχνητή δημιουργία έμβιων δομών. Είναι κοινοτοπία να τονίσουμε την αξία και τη σημασία των θετικών γνώσεων, της φυσικής και της χημείας, μέσα σ` αυτές τις συνθήκες. Εκείνο που θα έπρεπε να προσθέσουμε ίσως είναι ότι οι απαιτήσεις μιας σύγχρονης παιδείας - ιδιαίτερα στο πλαίσιο των φυσικών επιστημών - πάνε πολύ πέρα από την επαναληπτική παράθεση των στοιχείων ενός εγχώριου εκπαιδευτικού προγράμματος. Τι πιο κοινό ίσως αλλά και αναντίρρητο από την ανάγκη να διασταυρώσουμε τις δυνατότητες των εκπαιδευτικών εγχειριδίων των ελληνικών γυμνασίων και λυκείων με τα πιο σύγχρονα ανάλογα συγγράμματα των αναπτυγμένων χωρών;
Οι Εκδόσεις Κτίστη επιχειρούν μια τέτοια απόπειρα. Η εφτάτομη σειρά `Μεγάλη Φυσική & Χημεία` αποτελείται από διαλεγμένα εκπαιδευτικά συγγράμματα της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Δημοκρατίας. Η ύλη, η μέθοδος, το αδιαμφισβήτητο επιστημονικό κύρος των συγγραφέων και ιδιαίτερα η χρήση των βιβλίων τους τόσο στη μέση εκπαίδευση της Γερμανίας όσο και στις γερμανικές σχολές της χώρας μας αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα και την καταλληλότητά τους.
Η Φυσική του Γυμνασίου περιέχει όλη την ύλη των ελληνικών γυμνασίων, μεθοδικά αναπτυγμένη, με εκατοντάδες διαλεγμένα πειράματα, εικόνες, σχηματικές παραστάσεις, διαγράμματα, προβλήματα. Επί πλέον εισάγει προοδευτικά στην ύλη των λυκείων ώστε να αποτελεί έτσι ένα άριστο βοήθημα για τους υποψηφίους της δεύτερης στάθμης της μέσης παιδείας μας. Περιέχει τέλος βασικές γνώσεις ειδικών τομέων όπως η τεχνική των πυραύλων, η διαστημική, η ηλεκτρονική και πληροφοριακή, η ατομική φυσική, ενώ ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις παραστάσεις (μοντέλα) των ατόμων. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]