Η αγωνία του ανθρώπου και η ελπίδα του για την κατάκτηση του "ελιξηρίου της ζωής" εμφανίζεται από τα πρώτα κιόλας χρόνια του πολιτισμού. Η ανθρωπότητα αγωνιωδώς αναζήτησε να βρει απαντήσεις τόσο στο φαινόμενο της γήρανσης όσο και του θανάτου, αναπτύσσοντας ποικίλες φιλοσοφικές και θρησκευτικές θεωρίες, ενώ πλήθη επιστημόνων και αλχημιστών ασχολήθηκαν διακαώς με αυτό.
Η θεαματική αύξηση του προσδόκιμου επιβιώσεως τα τελευταία πενήντα χρόνια, ακόμα και σε χώρες του τρίτου κόσμου -ομιλούμε πια για "τέταρτη" ηλικία- προβληματίζει τη σύγχρονη κοινωνία. Οι γιατροί και οι βιολόγοι αναζητούν εξηγήσεις για το φαινόμενο της μακροζωίας, ενώ κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, νομικοί κ.ά. εξετάζουν τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού στο κοινωνικό σύνολο και στο ευ ζην, στην ευζωία.
Οι διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι Δημήτριος Κυριακίδης, Αντώνης Κονταράτος, Ιωάννης Κυριόπουλος, Αθανάσιος Γιαννόπουλος και οι ερευνητές Ευστάθιος Γκόνος και Μιχάλης Παπαχαραλάμπους προσπαθούν, ο καθένας μέσα από τη δική του επιστημονική θεώρηση, να διαφωτίσουν "Το φαινόμενο της μακροζωίας και ευζωίας".
Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται τα κείμενα των ομιλιών τους από τον ομώνυμο κύκλο "Μακροζωία & Ευζωία" που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2007 στο πλαίσιο των μορφωτικών εκδηλώσεων του ΕΙΕ.