Μαθήματα οργανικής χημείας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-431-013-5
Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 1997
Ελληνική, Νέα
€ 18.02 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 280 σελ.
τ. 1 από 2
Περιγραφή

Τα ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ εκδίδονται χωριστά σαν 1ο και 2ο μέρος και περιλαμβάνουν κυρίως την ύλη της Οργανικής Χημείας, που διδάσκεται στα αντίστοιχα δύο εξάμηνα, σύμφωνα με το πρόγραμμα Σπουδών, στους φοιτητές του Φαρμακευτικού Τμήματος του ΑΠΘ.
Η επιλογή και η κατανομή της ύλης έγινε με βάση τις προσωπικές μου εμπειρίες από τη μακρόχρονη διδασκαλία του μαθήματος στο Φαρμακευτικό Τμήμα, καθώς και τις απόψεις ειδικής επιτροπής του Φαρμακευτικού Τμήματος. Τη βασική ύλη συμπληρώνουν ορισμένες επεκτάσεις, επεξηγήσεις, και ασκήσεις, που καλύπτουν ικανοποιητικά και τη φροντιστηριακή διδασκαλία του μαθήματος.
Στην κατανομή της ύλης ακολουθήθηκε η ίδια σειρά Κεφαλαίων, με εκείνη που διδάχθηκε στα προηγούμενα έτη, διότι θεωρήθηκε η πλέον ενδεδειγμένη για τη σταδιακή εμπέδωση των γνώσεων, που αναφέρονται σε βασικές έννοιες και στοιχεία της Οργανικής Χημείας, αλλά και διότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι φοιτητές, που δεν διδάχθηκαν την ύλη των δυο εξαμήνων του μαθήματος μέχρι σήμερα.
Πριν από τη συστηματική μελέτη των τάξεων των οργανικών ενώσεων γίνεται εκτενής αναφορά σε θέματα που σχετίζονται με τη σύνταξη, ονοματολογία και στερεοχημεία των οργανικών ενώσεων, για την κατανόηση των δομικών προβλημάτων των οργανικών μορίων και αναπτύσσονται οι βασικές αρχές των ηλεκτρονικών θεωριών, που εξηγούν και δικαιολογούν τα γενικά χαρακτηριστικά τους. Δίνονται οι βασικές θεωρητικές αρχές των κυριοτέρων φασματοσκοπικών μεθόδων, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιγραφή και ερμηνεία των διαφόρων φασμάτων, από τα οποία προκύπτουν πολύτιμες πληροφορίες και συμπεράσματα για τη δομή των οργανικών μορίων. Ακολουθεί η επισήμανση κοινών χαρακτηριστικών στοιχείων στα διάφορα αντιδραστήρια και τις αντιδράσεις τους και η ταξινόμησή τους, σε κατηγορίες, που εμφανίζουν ανάλογη συμπεριφορά. Με τα εισαγωγικά αυτά Κεφάλαια επιδιώκεται η κατανόηση των γενικών χαρακτηριστικών των οργανικών μορίων, η εξήγηση αλλά και η πρόβλεψη των φυσικών και χημικών τους ιδιοτήτων, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για την κριτική μελέτη των επί μέρους ενώσεων, που ακολουθεί, αλλά και η δυνατότητα προσέγγισης των ιδιοτήτων ενώσεων, που δεν θα εξετασθούν συστηματικά.
Στο 1ο μέρος εξετάζονται συστηματικά μόνο οι υδρογονάνθρακες (εκτός των αρωματικών), τα αλκυλαλογονίδια, οι εστέρες ανόργανων οξέων, οι οργανομεταλλικές ενώσεις, οι αλκοόλες και οι αιθέρες, σύμφωνα με τις χρονικές δυνατότητες που προσφέρονται στα πλαίσια της διδασκαλίας ενός εξαμηνιαίου μαθήματος. Με τη μελέτη των απλών αυτών ενώσεων εξασφαλίζονται σταδιακά οι προϋποθέσεις για τη μελέτη και άλλων τάξεων ενώσεων, που περιλαμβάνονται στο 2ο μέρος του συγγράμματος αυτού.
Στην περιορισμένη έκταση και την επιλογή της ύλης του βιβλίου αυτού, είναι φυσικό να υπάρχουν παραλείψεις. Κάθε υπόδειξη σχετική με παραλείψεις αλλά και λάθη, ή με τη διάρθρωση της ύλης θα είναι ευπρόσδεκτη.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1. ΣΥΝΤΑΞΗ, ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
2. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ
3. ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑ
4. ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
5. ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ. ΓΕΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ
6. ΚΟΡΕΣΜΕΝΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
7. ΑΚΟΡΕΣΤΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
8. ΑΛΚΥΛΑΛΟΓΟΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΟΞΕΩΝ
9. ΟΡΓΑΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
10. ΑΛΚΟΟΛΕΣ, ΑΙΘΕΡΕΣ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
ΣΥΜΒΟΛΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ