Κοινωνιολογία της ελληνικής εκπαίδευσης
Συμβολές
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-01-0758-6
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 18.91 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 403 σελ.
Περιγραφή

«Το σχολείο, με τις πρακτικές που εγκαθιστά ως εντολοδόχος θεσμός, ή με τις πρακτικές που επιτρέπει να εγκαταστήσουν σ` αυτό οι οργανώσεις ρόλων που το συνιστούν, δε φαίνεται να ασκεί πολιτική παιδεία. Και δεν ασκεί, γιατί η εσωτερική λογική του, δηλαδή η φιλοσοφία-ιδεολογία της δομής και οργάνωσής του, αφομοιώνοντας ευνουχίζει κάθε νόημα των πρακτικών προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμη και εκείνων των πρακτικών που δεδηλωμένα θα έπρεπε να αποβλέπουν στην πολιτική ευαισθητοποίηση, δηλαδή στη σύσταση υποδομής γένεσης σταθερού ενδιαφέροντος για τα κοινά, τουτέστιν στην πολιτική παιδεία. Φαίνεται πως εντός του σχολείου οι μαθητές αυτοασκούν τις πολιτικές τους ευαισθησίες με εκείνες μόνο τις πρακτικές, που είτε τις δανείζονται έξω από το σχολείο είτε τις επινοούν, στις περιπτώσεις που αμφισβητούν το σχολείο ή υπερασπίζονται δυναμικά τα δικαιώματά τους, δηλαδή με τις πρακτικές όχι τόσο αντίστασης όσο ανταρσίας. Αυτή όμως η αυθόρμητη ή ενδεχομένως υποκινούμενη και κατευθυνόμενη από αλλού αυτοπαιδεία μπορεί να αποδειχθεί στρεβλή. Είναι φανερό πως η ευθύνη των εκπαιδευτικών είναι μεγάλη, αφού είναι οι μόνοι που, παρά τον θεσμικό ή άλλο έλεγχο που υφίστανται και αυτοί, μπορούν με τις πρακτικές επικοινωνίας τους να ασκήσουν πολιτική παιδεία, αν βέβαια οι ίδιοι διαθέτουν.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πρόλογος
Αντί εισαγωγής
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
Η αναπαραγωγή των κοινωνικών τάξεων μέσα από τους σχολικούς μηχανισμούς. Το σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης στο χωριό και στην πόλη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Το παράδοξο μιας χώρας αναλφάβητης και ταυτόχρονα υπερεκπαιδευμένης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Μερικοί από τους παράγοντες που καθορίζουν την πορεία του μαθητή στο σχολείο
(Τα πρώτα ευρήματα μιας διαχρονικής έρευνας που αφορούν τους μαθητές της Α' τάξης ενός γυμνασίου)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Μερικοί από τους παράγοντες που καθορίζουν την πορεία του μαθητή στο σχολείο
(Τα δεδομένα της δεύτερης φάσης μιας διαχρονικής έρευνας που αφορά μια «γενεά» μαθητών. Η συνέχεια του προηγούμενου κεφαλαίου)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
Η γλώσσα και η ιδεολογική της λειτουργία στο χώρο της εκπαίδευσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ
Η γλώσσα και η ιδεολογική της λειτουργία στο χώρο της εκπαίδευσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ
Ο σκοπός της ελληνικής εκπαίδευσης και οι κοινωνικοί προσδιορισμοί του
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ
Ο έλληνας εκπαιδευτικός και οι κοινωνικές του εξαρτήσεις. Το παράδειγμα της επιβολής των εισιτηρίων εξετάσεων στο ελληνικό σχολείο από τους ελληνοδιδάσκαλους κατά την περίοδο 1834-1867
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ
Η κοινωνική ανάγκη ελέγχου της «ροής» του μαθητικού πληθυσμού προς τις ανώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης και η εξέλιξη της βαθμολογικής κλίμακας στην Ελλάδα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ
Σχολείο και κοινωνική αναπαραγωγή
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ
Η πολιτική παιδεία μέσω των σχολικών πρακτικών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΕΚΑΤΟ
Η αντιστοίχηση των κοινωνικών τάξεων με τις σχολικές βαθμίδες και κατευθύνσεις