Ιστορική μάθηση
Προτάσεις γαι τις πηγές και τη μεθοδολογία στην ιστορία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-258-111-7
Ελληνική, Νέα
€ 9.54 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 286 γρ, 158 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Η ιστορική έρευνα και η ιστορική σύνθεση προαπαιτούν την κατάρτιση στους επιμέρους κλάδους των λεγόμενων «βοηθητικών» επιστημών. Στο παρόν μεθοδολογικό εγχειρίδιό μας δεν καταργούμε τις παλαιότερες ομοειδείς εργασίες, απλώς ευσύνοπτα διατυπώνουμε τον πυρήνα του αντικειμένου του κάθε κλάδου.
Περιγραφή

Το εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύσσεται σε 15 κεφάλαια, στόχο έχει να μυήσει στην προβληματική του κάθε κλάδου, προσφέροντας ταυτόχρονα βασικές γνώσεις. Η προσφυγή στην [ενδεικτική] βιβλιογραφία είναι εκείνη, που θα δώσει την ουσιαστική διάσταση στις γνώσεις μας και θα μας ανοίξει νέους ορίζοντες για το κάθε θέμα. Απλώς προκαλούμε σε στοχασμό, δίνοντας την αφορμή για περαιτέρω προσωπικές επεξεργασίες στο πεδίο της κατανόησης και αξιολόγησης των Πηγών.

Ουσιαστικά, τα ίδια εργαλεία του ιστορικού [ήτοι εψημερίδες, μνημεία, θεατρικό, κινηματογραφικό και τηλεοπτικό υλικό, ηχητικά ντoκoυμέντα, ψωτογραφίες, νομίσματα, γραπτά και ακουστικά κείμενα, αρχαιολογικά ευρήματα, τεχνολογικά αντικείμενα] ελκύουν τον ερευνητή προς μελέτη, να τα ζήσει και να γευθεί μαζί τους την αγαλλίαση της ανακάλυψης και την ικανοποίηση της ολοκλήρωσης και της λύσης των προβλημάτων, που ο ίδιος είχε θέσει ως βάση της έρευνάς του. Η "ολική" ιστορία μας καλεί να τα επεξεργαστούμε.

Η παρούσα δημοσίευση συνεχίζει τις προηγούμενες, που έχουν φιλοξενηθεί στη σειρά της Βιβλιοθήκης Ιστορικών Μελετών. Την είχε εγκαινιάσει ο αείμνηστος Νότης Καραβίας και την εμπλουτίζει ο υιός του Διονύσιος.

1. ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ
2. Η ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
3. ΟΙ ΠΗΓΕΣ
4. Η ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑ
5. Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑ
6. Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ
7. Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
8. Η ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ
9. Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ
10. Η ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ - Η ΕΡΑΛΔΙΚΗ
11. Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ
12. Η ΤΕΧΝΙΚΗ - Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
13. Η ΕΙΔΗΣΗ
14. Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
15. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (15ος-2009)