Η `Ιστορία της Γερμανικής Λογοτεχνίας` του Ουώλτερ Τόμας συνιστά μια εμπεριστατωμένη σύνοψη της αρχαϊκής και μεσαιωνικής γερμανικής λογοτεχνίας καθώς και της λογοτεχνίας του ουμανισμού, της μεταρρύθμισης και του μπαρόκ. Μέσα από τα πνευματικά έργα κορυφαίων ποιητών, δραματικών συγγραφέων και μυθιστοριογράφων ξεδιπλώνεται λοιπόν ο απέραντος πλούτος της λογοτεχνικής δημιουργίας, από τις απαρχές της γερμανικής λογοτεχνικής παραγωγής και το «Άσμα του Χίλντεμπραντ» έως τη Νέα Γερμανία, τη λυρική ποίηση και το ρεαλιστικό δράμα.
Στις σελίδες του εν λόγω έργου εμφαίνεται πράγματι η μακρά και αξιόλογη παράδοση μιας ουμανιστικά και κοινωνιοκρατικά, αλλά και αγωνιστικά στρατευμένης λογοτεχνίας: από την περίοδο του Διαφωτισμού και την εποχή του Γκαίτε μέχρι το κίνημα της Θύελλας και Ορμής, τον κλασικισμό αλλά και το ρομαντισμό απαντούν εδώ οι πλέον φημισμένοι και καταξιωμένοι εκπρόσωποι όλων των αισθητικών ρευμάτων που σηματοδότησαν ραγδαίες εξελίξεις στην πανανθρώπινη συγγραφική κονίστρα.
Συνοδευμένο από εκτενή ιστορικολογοτεχνικό σχολιασμό, το παρόν έργο αποτελεί μια αδιάψευστη μαρτυρία για το πνεύμα, τον πολιτισμό και την πορεία της γερμανικής κοινωνίας ανά τους αιώνες. Γιατί η ιστορία της γερμανικής λογοτεχνίας θεμελιώθηκε στην καλλιτεχνική και αισθητική πραγματικότητα της χώρας και ο αναγνώστης καλείται να βιώσει άσβηστες μνήμες του παρελθόντος μέσα από το υπέροχο ταξίδι της Ιστορίας της Γερμανικής Λογοτεχνίας και να εμπνευστεί με το λυτρωτικό δέος της τέχνης.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]