Θερβάντες
Ο συγγραφέας πίσω από τον ήρωα
Las vidas de Miguel de Cervantes (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-455-364-8
Μεταίχμιο, Αθήνα, 6/2008
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 19.27 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 581 γρ, 258 σελ.
Ισπανικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Για τον δον Κιχώτη τα ξέρουμε όλα. Μας τα αφηγήθηκε με λεπτομέρειες ο Θερβάντες και στη συνέχεια τα ανέλυσαν τα εκατοντάδες βιβλία των μελετητών του έργου του. Για τον ίδιο τον Θερβάντες, όμως, δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε. Η ζωή του συγγραφέα του δον Κιχώτη εξακολουθεί να καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Δεν ξέρουμε πολλά για όλα όσα τράβηξε, ενώ αγνοούμε παντελώς ό,τι αφορά την ιδιωτική του ζωή ή το χαρακτήρα του. Ο Θερβάντες έχει τόσες ζωές όσες και οι εκατοντάδες βιογραφίες του που κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο.
Ο Αντρές Τραπιέγιο γράφει τη βιογραφία του μεγάλου ισπανού δημιουργού με τη φιλοδοξία να ξεπεράσει όλες τις προηγούμενες! Αφηγείται όλες τις ζωές του Θερβάντες, τις γνωστές και τις άγνωστες, εκείνες που έζησε αλλά μας είναι άγνωστες, εκείνες που θα μπορούσε να είχε ζήσει και δεν έζησε, από τη στιγμή που γεννήθηκε μέχρι το μακρινό 1616 που άφησε την τελευταία του πνοή. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα συναντήσει τη ζωντάνια που χαρακτηρίζει τη ζωή του Θερβάντες και θα διαβάσει πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί αλλού. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

... Η ζωή του Θερβάντες, όπως είναι γνωστό, σημαδεύτηκε από πολυάριθμα ατυχή περιστατικά. Όσον αφορά το χρόνο και το χώρο, γνωρίζουμε ότι η Ισπανία εκείνης της εποχής ήταν ταυτόχρονα η Ισπανία της αυτοκρατορίας, των μεγάλων κατακτήσεων, της αγιοσύνης και του Χρυσού Αιώνα από τη μία, αλλά και της πείνας, της επαιτείας, των λοιμών, των καθημερινών δολοφονιών, της Ιεράς Εξέτασης και του θρησκευτικού σκοταδισμού, της πειρατείας, της γραφειοκρατίας και της δικαστικής διαφθοράς, των αγκυλωμένων δομών και της σκλαβιάς από την άλλη. Ο ίδιος ο Θερβάντες υπέφερε αρκετά από αυτά τα δεινά αλλά, παρ` όλα αυτά, μας κληροδότησε ήρωες που το μεγαλύτερο ανθρώπινο χάρισμά τους ήταν ότι έψαξαν και βρήκαν ικανοποίηση στις αντιξοότητες και στις δυσκολίες, βολή στη στενότητα και ελπίδα στις αόρατες δυνάμεις που κινούσαν τα νήματα της σκοτεινής ύπαρξής τους. Θα μπορούσε να έσταζε χολή, όσον αφορά και το συναίσθημα και το γράψιμό του. Παρ` όλα αυτά, δεν δηλητηρίασε το πρώτο και δεν έχασε την αμεσότητά του στο δεύτερο. `Απλότητα`: έτσι ονόμασε ο ίδιος όλα αυτά. ...


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
ΕΠΑΙΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΡΕΚΟΛΕΤΟΣ. ΟΤΑΝ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΗΤΑΝ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΙΓΚΕΛ ΔΕ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΧΩΣ ΤΙΜΗ ΑΛΛΑ ΠΛΟΥΣΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
ΤΡΕΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΙ. ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ, ΧΡΕΗ, ΦΥΛΑΚΗ: Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΔΟΒΑ. ΠΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ, ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΟΙ ΙΗΣΟΥΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΥΦΕΡΟΙ ΒΛΑΣΤΟΙ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ. ΕΝΑΣ ΧΡΥΣΟΧΡΟΥΣ ΣΚΛΑΒΟΣ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
...ΚΑΙ Η ΣΕΒΙΛΛΗ. ΑΜΑΞΕΣ ΜΕ ΧΡΥΣΟ, ΑΣΗΜΙ ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ. ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ ΚΑΙ ΒΕΛΟΥΔΟ. ΗΘΙΚΟΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΠΕΡΙ ΚΑΚΟΤΥΧΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΥΣΙΚΟ. ΜΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑ, ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΕΡΑΤΑΣ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ. ΟΙ ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ. ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΑΚΙ ΤΟΥ ΟΠΑΔΟΥ ΤΟΥ ΕΡΑΣΜΟΥ. ΕΝΑ ΑΣΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑ. Η ΦΥΓΗ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5
ΡΩΜΗ, ΕΔΡΑ ΓΙΑ ΙΕΡΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΚΟΤΕΣ, ΚΟΥΡΒΕΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΡΙΚΕΣ. Ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΑΙΜΑ. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ. ΜΙΛΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ. Ο ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΜΟΝΟΧΕΙΡΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6
ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ. ΣΤΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΓΕΡΙΟΥ. ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ. ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΩΜΩΔΙΑ. Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7
ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΛΥΠΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ. ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΟΡΑΝ. ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΑΡΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ. ΕΝΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΝΥΜΦΕΣ. ΣΤΟ ΚΑΤΟΠΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΚΟΣΜΟΥ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8
ΔΟΥΚΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΡΑΒΕΔΙΑ: ΟΙ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ. ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΕΡΩΤΕΣ. ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ. ΕΝΑΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΓΑΜΟΣ. Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ. ΜΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΦΗΓΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9
ΕΝΑ ΔΙΑΒΑΤΑΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Ο ΔΗΜΕΥΤΗΣ Ή ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ. ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΥ. Ο ΧΑΡΤΟΠΑΙΚΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΟΙΧΤΟΧΕΡΗΣ. ΦΑΝΤΑΣΙΟΠΛΗΞΙΕΣ ΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΥ. Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΟΚΟΝΟΥΣΚΟ, ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ. ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10
Ο ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ. Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΣΠΑΕΙ ΣΤΑ ΔΥΟ. ΕΦΤΑ ΑΝΗΛΙΑΓΟΙ ΜΗΝΕΣ. Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΙΧΩΤΗΣ. ΕΝΑΣ ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ ΑΛΗΤΑΚΟΣ. ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟΥ ΜΙΓΚΕΛ ΛΕ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11
ΒΑΓΙΑΔΟΛΙΔ, ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ ΤΟΥ ΕΣΓΚΕΒΑ. ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12
ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΕΙΨΟΥΝ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ή ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΝΤΕΚΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13
ΤΑ ΣΥΜΠΑΡΟΜΑΡΤΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ. ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΠΟΛΥΛΟΓΑΔΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14
Ο ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ ΚΑΙ Ο ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΙΣΟΥΕΡΓΑ. ΜΙΑ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΠΑ ΛΟΓΟΥΣ ΤΙΜΗΣ. ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ. ΟΙ ΘΕΡΒΑΝΤΙΝΕΣ. ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΠΕ ΔΕ ΒΕΓΚΑ Ή ΟΙ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΚΥΝΙΣΜΟΥ. ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΥΛΗ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ. ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΛΙΕΣ. ΘΛΙΒΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. ΚΙ ΑΛΛΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15
ΓΕΡΟΝΤΙΣΤΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΕΣ ΝΟΥΒΕΛΕΣ. ΒΟΥΡΒΟΝΙΚΟ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΕΝΟΣ ΑΥΘΑΔΟΥΣ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΥ. ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΙΚΑΣΙΕΣ. ΤΑ ΚΑΚΟΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΜΑΤΟΓΥΑΛΙΑ. ΕΝΑ ΟΛΟΣΩΜΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ. ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΕΝΟΣ ΕΠΗΡΜΕΝΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΥ. ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟΥ. ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗ ΕΝΟΣ ΜΟΝΑΧΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΔΙΧΩΣ ΣΚΟΠΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17
ΠΑΙΔΙΑ, ΚΟΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. ΕΥΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΥΓΕΝΟΥΣ. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΑΓΡΑΝ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ. ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18
ΧΙΜΑΙΡΕΣ ΕΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΩΝ: Η ΚΑΤΑΦΑΝΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ. Η ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. ΟΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ. ΙΠΠΟΤΗΣ ΣΕ ΜΟΥΛΑΡΙ. ΤΟ ΠΟΔΙ ΣΤΟΝ ΑΝΑΒΟΛΕΑ. ΧΑΙΡΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ
Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ Ή Ο ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΔΙΧΩΣ ΑΦΟΡΜΗ (ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΛΕΥΡΕΣ ΕΝΟΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ)
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ
Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΥΦΟΥΣ
Σ' ΈΝΑ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΣΑΣ