Το "Ήταν κάθε μέρα σε πόλεμο", που έχει ως ήρωά του έναν από τους πρωταγωνιστές της Γαλλικής Επανάστασης, τον Ερώ ντε Σεσέλ, είναι "ένα μυθιστόρημα με θέμα τον κυνισμό και τη φιλοδοξία. Για το τι χάνουμε από τον εαυτό μας όταν θριαμβεύουμε πάνω στους άλλους", γράφει η Marie-Laure Delorme στο Magazine Litteraire.
Ο Ερώ ντε Σεσέλ (1759-1794), από οικογένεια ευγενών, αξιόλογος συγγραφέας, σπουδαίος νομικός και λαμπρός ρήτορας, αναδείχθηκε σε νεαρή ηλικία, χάρις και στην εύνοια του βασιλικού περιβάλλοντος, σε ανώτερο δικαστικό λειτουργό και σε χαρακτηριστική φιγούρα της κοσμικής ζωής του Παρισιού. Το 1789, όμως, προσχωρεί στην Επανάσταση και συμμετέχει στην κατάληψη της Βαστίλης. Μέλος της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας, συντάκτης της "Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη", κατηγορείται από τον Ζαιν Ζυστ για συνωμοσία, καταδικάζεται σε θάνατο και εκτελείται μαζί με τον Δαντών.
Ο Γκαρσέν κτίζει την αφήγησή του στο χρόνο που ο Ερώ ντε Σεσέλ, έγκλειστος στο κελί του και αναμένοντας την εκτέλεσή του, γράφει μιαν επιστολή στη μόνη γυναίκα που αγάπησε πραγματικά, επιστολή στην οποία, κάνοντας απολογισμό της ζωής του, αποκαλύπτει το διχασμό του ανάμεσα σ` αυτό που έγινε (ένας κυνικός αριβίστας) και σ` αυτό που θα μπορούσε να γίνει (ένας μοναχικός ερωτευμένος). Σκοπός του Γκαρσέν δεν είναι απλώς να αναπαραστήσει τη συγκεκριμένη εποχή αλλά να θέσει ζητήματα που είναι και σήμερα ιδιαιτέρως επίκαιρα: την εξουσία, τη βία και τη σχέση (διφορούμενη, ρευστή) του φιλόδοξου αλλά εύθραυστου ατόμου με την ιστορία της εποχής του. Παράλληλα, όμως, η Ιστορία και η πολιτική συμπλέκονται με μια δυνατή ερωτική ιστορία.