Ηλεκτρονικό εμπόριο 2010
Αρχές, εξελίξεις, στρατηγική από τη σκοπιά του Manager
Electronic Commerce 2010 : A Managerial Perspective (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-512-605-6
Γκιούρδας Μ., Αθήνα, 4/2010
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 65.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
28 x 21 εκ, 1,891 γρ, 784 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Καθώς μπαίνουμε στην τρίτη χιλιετία γινόμαστε μάρτυρες μίας από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή - την μετάβαση σε μία κοινωνία που βασίζεται στο Διαδίκτυο (Internet). Το Internet World Statistics ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2009 περισσότεροι από 1 1/2 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα χρησιμοποιούσαν το Internet. Σύμφωνα με το Tryhorn et al. (2009) ο αριθμός των χρηστών του Internet σε όλο τον κόσμο, που χρησιμοποιούσαν μόνο πρόσβαση μέσω κινητού τηλεφώνου ήταν 1 δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2008 (από το 4,1 δισεκατομμύριο χρηστών κινητών τηλεφώνων). Ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Internet από τον υπολογιστή τους αυξάνει επίσης. Η εμφάνιση φθηνότερων υπολογιστών συνεισέφερε επίσης σ` αυτή την αύξηση.
Το Internet World Stats ανέφερε τον Δεκέμβριο του 2008 ότι περισσότερο από το 73% του πληθυσμού της Βόρειας Αμερικής (δηλ. περίπου 319 εκατομμύρια) χρησιμοποιούσαν το Internet. Πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι περισσότερο από το 93% των ανθρώπων στις ηλικίες από 12-18 χρησιμοποιούσαν το Internet τακτικά. Σύμφωνα με το Pew/Internet, το 2008 η μεγαλύτερη αύξηση σε χρήση του Internet συνέβη στις ηλικίες από 70-75, με μία αύξηση 45% σε ηλικιωμένους ανθρώπους, που χρησιμοποιούν το Internet (αναφέρθηκε από το Marketing Charts 2009). Είναι σαφές ότι αυτά τα ποσοστά θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ η ίδια τάση εμφανίζεται στις περισσότερες άλλες χώρες. Ως αποτέλεσμα, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία και στην διακυβέρνηση - ακόμη και στην διασκέδαση. Μερικές απ` αυτές τις αλλαγές εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο. Άλλες τώρα μόλις αρχίζουν να εμφανίζονται σε ορισμένες χώρες. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά στο πώς κάνουμε συναλλαγές, ειδικά το πώς διαχειριζόμαστε τις θέσεις αγορών και τις εμπορικές συναλλαγές. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της ύφεσης του 2008/2009, η Amazon.com και άλλες εταιρείες του Internet ήταν από τις λίγες που αύξησαν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους.
Το Ηλεκτρονικό Εμπόριο (ΗΕ), γνωστό επίσης σαν e-επιχειρείν, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συναλλαγές επάνω σε δίκτυα, κυρίως επάνω στο Internet. Είναι η διαδικασία αγοράς και πώλησης αγαθών, υπηρεσιών και πληροφοριών με ηλεκτρονικό τρόπο. Ορισμένες εφαρμογές ΗΕ, όπως η αγορά και η πώληση μετοχών και αεροπορικών εισιτηρίων στο Internet, αναπτύσσονται ταχέως και υπερβαίνουν τις διαπραγματεύσεις εκτός Internet. Αλλά το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν αφορά μόνο στις αγορές και στις πωλήσεις. Αφορά επίσης στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, στην συνεργασία και στην εξεύρεση πληροφοριών. Αφορά στην ηλεκτρονική εκμάθηση, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στα κοινωνικά δίκτυα και πολλά άλλα πράγματα. Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα επιδράσει σε σημαντικό κομμάτι του κόσμου, θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις, τα επαγγέλματα και, φυσικά, τους ανθρώπους.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο και στις Ηλεκτρονικές θέσεις Αγορών
1. Επισκόπηση του Ηλεκτρονικού Εμπορίου
2. Ηλεκτρονικές θέσεις Αγορών: Μηχανισμοί, Εργαλεία και Επιπτώσεις του Ηλεκτρονικού Εμπορίου
ΜΕΡΟΣ 2 Λιανικό Εμπόριο στο Internet
3. Λιανικές Πωλήσεις στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο: Προϊόντα και Υπηρεσίες
4. Συμπεριφορά Καταναλωτή, Μάρκετινγκ στο Internet και Διαφήμιση
ΜΕΡΟΣ 3 Ηλεκτρονικό Εμπόριο Επιχειρήσεων με Επιχειρήσεις
5. Ηλεκτρονικό Εμπόριο Επιχειρήσεων με Επιχειρήσεις, Β2Β
6. Αλυσίδες Ηλεκτρονικών Προμηθειών, Συνεργατικό Εμπόριο και Εταιρικές Ηλεκτρονικές Πύλες
ΜΕΡΟΣ 4 Άλλα Μοντέλα και Εφαρμογές ΗΕ
7. Καινοτόμα Συστήματα ΗΕ: Από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Ηλεκτρονική Εκμάθηση και σε ΗΕ Καταναλωτή με Καταναλωτή
8. Κινητή Υπολογιστική και Εμπόριο και Διεισδυτική Υπολογιστική
9. Το Περιβάλλον Web 2.0 και τα Κοινωνικά Δίκτυα
ΜΕΡΟΣ 5 Υπηρεσίες Υποστήριξης ΗΕ
10. Απάτες στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Ασφάλεια Ηλεκτρονικού Εμπορίου
11. Συστήματα Ηλεκτρονικών Πληρωμών
12. Εκπλήρωση Παραγγελιών Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Άλλες Υπηρεσίες Υποστήριξης
ΜΕΡΟΣ 6 Στρατηγική και Υλοποίηση ΗΕ
13. Στρατηγική Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Διεθνές ΗΕ
14. Οικονομικά Στοιχεία και Αιτιολόγηση του ΗΕ
15. Έναρξη μίας Επιτυχημένης Ηλεκτρονικής Επιχείρησης και Έργων ΗΕ
16. Νομικές, Ηθικές Επιπτώσεις του ΗΕ και Ζητήματα Συμμόρφωσης
Online Part 7 Auctions and Application Development
17. Dynamic Trading: E-Auctions, Bartering, and Negotiations
18. Building E-Commerce Applications and Infrastructure
Technical Appendix:
A Web Page Design and Creation
Online Tutorials:
T1 E-Business Plan
T2 Electronic Customer Relationship Management (e-CRM)