Η ψευτοϋπηρέτρια
Κωμωδία σε 3 πράξεις
La fausse suivante ou le Fourbe puni (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-248-912-3
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 5/1998
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 5.30 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 120 σελ.
Γαλλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Μια νέα, όμορφη και πλούσια κληρονόμος μεταμφιέζεται σε ιππότη και πηγαίνει στον πύργο μιας κόμησσας  για να γνωρίσει από κοντά τον μελλοντικό της σύζυγο, τον Λέλιο. Ο τελευταίος είναι ήδη μνηστευμένος με την κόμησσα με την οποία έχει υπογράψει ένα συμφωνητικό, σύμφωνα με το οποίο αν την αφήσει υποχρεούται να την αποζημιώσει. Η νεαρή κοπέλα –προκειμένου να αποκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο– υπόσχεται να τον βοηθήσει. 

Κάτω από τη γοητεία του Μαριβώ υπάρχει μια πολλή ηθική υγεία. Αυτός ο άνθρωπος του πνεύματος, απαλλαγμένος από ειρωνεία, θέλησε να συμβιβάσει την ειλικρίνεια με την ευγένεια, την επιθυμία να αρέσουμε με τη φιλοδοξία μας να είμαστε φιλαλήθεις, την έγνοια του να είμαστε τίμιοι με την προσπάθεια να γινόμαστε αγαπητοί. 

Gaston Deschamps

Τρίπρακτη κωμωδία με 6 πρόσωπα, 4 άντρες και 2 γυναίκες, επίσης Χορός

ΠΡΟΣΩΠΑ
Φροντέν
Τριβλέν
Ιππότης
Λέλιο
Αρλεκέν
Κόμησσα

Γυναικείος μονόλογος:σελ. 58-59 (ΚΟΜΙΣΣΑ)

Αντρικός μονόλογος:σελ. 25,  σελ. 63-65 (ΤΡΙΒΛΕΝ)

Υπάρχει στα έργα του κυρίου ντε Μαριβώ ένα είδος φιλοσοφίας, μέσα στο οποίο βρήκα με χαρά δικά μου συναισθήματα. Είναι αλήθεια πως μερικές φορές εύχομαι να είχε ύφος λιγότερο επιτηδευμένο και θέματα πιο ευγενή, αλλά απέχω πολύ απ' το να του κάνω υποδείξεις με το να μιλάω για μεταφυσικές κωμωδίες.Μου φαίνεται πως δεν είναι αυτό το μειονέκτημα του κ. ντε Μαριβώ. Αντιθέτως θα τον επέπληττα επειδή περιγράφει τα με πολλές λεπτομέρειες και κάποιες φορές χάνει το μονοπάτι της καρδίας, γιατί παίρνει λίγο πλάγιους δρόμους. Αγαπώ όμως τόσο πολύ το πνεύμα του, που θα τον παρακαλούσα να μην το σπαταλάει. Ο χαρακτήρας μιας κωμωδίας δεν πρέπει να προσπαθεί να γίνει πνευματικός, πρέπει να είναι ευχάριστος χωρίς να το θέλει, και χωρίς να το πιστεύει ότι θα γίνει. Αυτή είναι η διαφορά που οφείλει να υφίσταται ανάμεσα στην κωμωδία και τον απλό διάλογο.  Βολταίρος, Γράμμα στον Berger, Φεβρουάριος 1736