Οι τεράστιες πρόοδοι και οι κοσμογονικές εξελίξεις που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στην τεχνολογία και συνακόλουθα στις εμπορικές συναλλαγές και δραστηριότητες των εταιρειών, μετέβαλαν και μεταβάλλουν τα φορολογικά πλαίσια των επιχειρήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι φορολογικές πλευρές αυτών να εμφανίζουν μεταβλητότητα, πολυμορφία και ιδιαιτερότητες στην επεξεργασία τους, ώστε να καθιστούν μεθοδολογικά, επιστημονικά και πρακτικά δυσχερή, την συγγραφή ενός έργου που να πραγματεύεται κατά τρόπο ενιαίο, μέσα από τις δομές της φορολογίας τις υποχρεώσεις και τα προβλήματα των επιχειρήσεων.
Με βάση, λοιπόν, αυτή την διαπίστωση, καταβλήθηκε προσπάθεια, ώστε να αποβεί όσο το δυνατόν περισσότερο προσιτή για τον αναγνώστη η προσέγγιση των φορολογικών προβλημάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις, προκειμένου να καταστεί ευχερής η παρουσίαση θεμάτων, ακόμα και στα επιμέρους σημεία τους.
Από την άποψη αυτή, το παρόν βιβλίο αποτελεί εργασία εξειδικευμένη, καθόσον στη μείζονα μορφοδιάταξή του, αναπτύσσονται ζητήματα και σε ειδικά θέματα με ιδιαίτερη έμφαση, ταξινόμηση και νομολογιακή επεξεργασία, ώστε αυτό να απευθύνεται και σε κάθε ενδιαφερόμενο που ασκεί δικαιοδοτικά, φοροτεχνικά και εκπαιδευτικά έργα.
Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, σκοπός της εργασίας μας είναι η παρουσίαση και η έκθεση διαφόρων φορολογικών προβλημάτων και ενδεχομένως, ορισμένων εκδοχών για την αντιμετώπισή τους. Για το λόγο αυτό, το έργο ταξινομείται σε τρεις ενότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται συνολικά έξι κεφάλαια με τις υποδιαιρέσεις αυτών κατά τμήματα. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]