Η εικόνα του πατέρα μου να ασχολείται τον ελεύθερο χρόνο του με τη συλλογή των Ελληνικών γραμματοσήμων παραμένει έντονα χαραγμένη στις ολοένα και πιο μακρινές παιδικές αναμνήσεις μου.
Η συλλογή του -που πριν από αυτόν την είχε αρχίσει ο παππούς του- ξεκινούσε απ` το πρώτο Ελληνικό γραμματόσημο, το 1861, τη συνέχισε δε κυριολεκτικά με αγάπη και ευλάβεια μέχρι το θάνατό του, το 1975.
Η συλλογή αυτή ήταν διπλή.
Η μία με τα γραμματόσημα της πρώτης ημέρας κυκλοφορίας τους, ασφράγιστα, και η άλλη με τα αντίστοιχα σφραγισμένα.
Από την Τρίτη τάξη του δημοτικού -στα εννέα μου χρόνια- άρχισα και εγώ να μαζεύω τα πρώτα μου γραμματόσημα, ξεκινώντας με εκείνα των χωρών του εξωτερικού, που με γοήτευαν περισσότερο.
Μετά από πολλά χρόνια -αφού συνέχιζα τη συλλογή και των Ελληνικών γραμματοσήμων μετά το έτος 1975- σκέφτηκα να αποτολμήσω την προσπάθεια για την επίτευξη ενός δύσκολου, αλλά πρωτότυπου, σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω, στόχου.
Στόχος μου ήταν να αποκτήσω γραμματόσημα από όλα τα κράτη του κόσμου (ανεξάρτητα, αυτόνομα ή αυτοδιοίκητα) που κατά καιρούς υπήρξαν, ακόμη και αν κάποια από αυτά, για διάφορους λόγους, δεν υπάρχουν σήμερα.
Αρκεί, κάποτε, να είχαν εκδώσει γραμματόσημα.
Υπήρχε π.χ. κράτος με το όνομα Μαλακού Σελατάν στο σύμπλεγμα των νήσων της Ινδονησίας, που δημιουργήθηκε το 1950 και είχε διάρκεια ζωής μόνο 94 ημέρες! Πρόλαβε όμως, και εξέδωσε 3 σειρές 12 γραμματοσήμων. Με τη βοήθεια του Θεού, μετά από πολύχρονη προσπάθεια, πολλά ταξίδια, ιδιαίτερη μελέτη και πολύ χρόνο, αξιώθηκα να πετύχω αυτόν το στόχο μου και έτσι να καταφέρω να ολοκληρώσω το όραμά μου. Συγκέντρωσα, λοιπόν, γραμματόσημα από:
- 246 υφιστάμενα κράτη,
- 43 αυτόνομες ή αυτοδιοίκητες περιοχές,
- 60 κράτη παρελθόντος (που δεν υπάρχουν πια ή άλλαξαν ονομασία)
- και έναν Οργανισμό (Ο.Η.Ε.)
Συνολικά, τα 100.000 και πλέον γραμματόσημά μου, ανάλογα με την προέλευσή τους, είναι καταταγμένα σε 350 ομάδες, που είναι χωρισμένες σε 7 ενότητες.
Κανονικά οι Ήπειροι είναι έξι (Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Ωκεανία και Ανταρκτική), άρα έξι θα έπρεπε να είναι και οι ενότητες αυτές. Θεώρησα όμως σωστό, στη συλλογή μου να ξεχωρίσω από την Ευρώπη και την Ασία, την επικράτεια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δημιουργώντας μία ξεχωριστή ενότητα γι` αυτήν. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]