Το παρόν βιβλίο εκκινεί από μια επαναστατική αλήθεια, την οποία πολλές πολιτικές, οικονομικές και ακαδημαϊκές εξουσίες αποσιωπούν, και την οποία βεβαίως πολλοί αγνοούν: υπάρχει μια δυναμική συνέχεια μεταξύ της πραγματικότητας της συνείδησης και της πραγματικότητας του κόσμου, έτσι ο άνθρωπος γίνεται ο αρχιτέκτων της ιστορίας του.
Η πολιτική οικονομία, λοιπόν, είναι ένα κομμάτι της πραγματικότητας που οικοδομεί ο ίδιος άνθρωπος. Άρα το μείζον ζήτημα δεν είναι το τι λένε οι οικονομικοί ή οι ιστορικοί νόμοι, αλλά το τι λένε οι εκάστοτε πρωταγωνιστές της διαμόρφωσης της οικονομικής και γενικότερα της ιστορικής πραγματικότητας και το πώς η κοινωνία μπορεί να καρπώνεται και να αναδομεί την πραγματικότητα της πολιτικής οικονομίας.
Υπό το πρίσμα αυτής της δυναμικής, ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας, και αξιοποιώντας τις επιτεύξεις της `μετακανονικής` (post-normal) επιστήμης, ο Νικόλαος Λάος αναπτύσσει έναν νέο, δυναμικό και απελευθερωτικό τρόπο θεώρησης της πολιτικής οικονομίας, της κοινωνικής οργάνωσης και της κοινωνικο-πολιτικής δράσης και εισηγείται την επίλυση των προβλημάτων της πολιτικής οικονομίας και κοινωνικής οργάνωσης από ένα `Αρχιμήδειο σημείο` το οποίο βρίσκεται έξω από την πολιτική οικονομία.
Το παρόν βιβλίο είναι μέρος μιας ευρύτερης επιστημονικής προσπάθειας που έχει αναπτύξει και δημοσιεύσει ο συγγραφέας στις ΗΠΑ, με σκοπό να θεμελιώσει έναν νέο κλάδο στην πολιτική οικονομία, έναν κλάδο όπου η οικονομική πραγματικότητα δεν μελετάται με όρους οικονομικών/ιστορικών νόμων ανεξάρτητων της ανθρώπινης συνείδησης, αλλά ως εξαντικειμενισμός των αξιών που αποδίδουν οι συνειδήσεις στα πράγματα και ως επιγέννημα της επικοινωνίας μεταξύ των συνειδήσεων.
Το τελικό ζητούμενο δεν είναι το πώς θα προσαρμοστούμε στην πολιτική-οικονομική πραγματικότητα αλλά το πώς θα προσαρμόσουμε την πολιτική-οικονομική πραγματικότητα σε εμάς.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]