Ένα εμπεριστατωμένο βιβλίο αναφοράς, με παραστατικότητα και σαφήνεια, ένα βιβλίο σπάνιο. Ο συγγραφέας έχει μια ασυνήθιστη ικανότητα να ανάγεται από το απλό στο περίπλοκο, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Αναπτύσσοντας με λεπτομέρειες τις αναλυτικές διαδικασίες, ο Ρ. Γκρίνσον δεν ορίζει κανόνες· περισσότερο αναπτύσσει γενικές αρχές ή κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα πρέπει να ταιριάζουν στον ασθενή, στον αναλυτή και στην αναλυτική κατάσταση. Με πολλά παραδείγματα περιγράφει πώς ο αναλυτής φέρνει εις πέρας τη θεραπευτική ψυχανάλυση, σεβόμενος την ποικιλομορφία των ψυχικών αστερισμών του κάθε ασθενούς σε κάθε συγκεκριμένη φάση της ανάλυσής του. Με τη διαυγή και βαθιά σκέψη του, η οποία αντικατοπτρίζεται τόσο στο αναλυτικό όσο και στο συγγραφικό του ύφος, αποφεύγει τη μηχανοποίηση της τεχνικής, πράγμα σύνηθες για τα κείμενα αυτού του είδους.
Το βιβλίο ουσιαστικά ασχολείται με τα θεμέλια της ψυχαναλυτικής τεχνικής: τη μεταβίβαση και την αντίσταση. Συστήνεται ανεπιφύλακτα στο σπουδαστή, δεδομένου ότι περιέχει μια εκτενή διασαφήνιση-τεκμηρίωση των βασικών αρχών της ψυχαναλυτικής τεχνικής.