Υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης ότι καμία δουλειά δεν είναι εξασφαλισμένη. Ο ένας βιομηχανικός κλάδος μετά τον άλλον φαίνεται να μετακινεί θέσεις εργασίας προς χώρες χαμηλού εργατικού κόστους στην Ασία, την Κεντρική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη. Η Σούζαν Μπέργκερ και μία ομάδα ερευνητών του ΜΙΤ επισκέφθηκαν χώρους εργασίας και εργοστάσια σε ολόκληρο τον κόσμο για να ανακαλύψουν κατά πόσον οι φόβοι μας για την παγκοσμιοποίηση δικαιολογούνται. Πήραν συνεντεύξεις από μάνατζερ περισσότερων από 500 εταιρειών, ρωτώντας τους για το ποια μέρη της παραγωγικής διαδικασίας διεξάγονται στα δικά τους εργοστάσια και ποια ανατίθενται εξωτερικά, ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές τους και πώς σχεδιάζουν να μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις τους. Η σύγκρουση των εταιρειών στην παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει τα συναρπαστικά, και συχνά απρόβλεπτα, συμπεράσματά τους.
Η Σ. Μπέργκερ και η ομάδα της ερεύνησαν επιχειρηματικούς κλάδους όπου η τεχνολογία αλλάζει γρήγορα -όπως είναι τα ηλεκτρονικά και το λογισμικό-, καθώς και πιο παραδοσιακούς τομείς, όπως ο κλάδος αυτοκινήτων, ενδυμάτων και υφαντουργίας. Συνέκριναν τις στρατηγικές και την επιτυχία εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όπως η Intel και η Sony οι οποίες κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στα δικά τους εργοστάσια, με τη Cisco και Dell που βασίζονται κατά κύριο λόγο στην εξωτερική ανάθεση.
Η σύγκρουση των εταιρειών στην παγκόσμια οικονομία δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι επιτυχίας στην παγκόσμια οικονομία και ότι οι λεωφόροι που ανοίγονται στις αμερικανικές εταιρείες είναι πολύ ευρύτερες από ό,τι έχουμε φανταστεί.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]