[...] Σήμερα το ενδιαφέρον για την προσχολική αγωγή έχει αυξηθεί και σε ορισμένα κράτη έχει ενταχθεί η προσχολική αγωγή στην Α/θμια Εκπαίδευση, γιατί έχει γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα προώθησης της προσχολικής ηλικίας, η οποία είναι ηλικία στρατηγική, με την έννοια πως οι βάσεις της σχολικής εκπαίδευσης τίθενται σ`αντή την ηλικία.
Οι εμπειρίες από το χώρο της Ε. Ε. για την προσχολική εκπαίδευση είναι αξιοσημείωτες και χρήσιμες για όλους που ασχολούνται με την αγωγή των νηπίων. Η παρουσίαση, η ανάλυση με αυστηρή επιστημονική μεθοδολογία, η ερμηνεία και η συγκριτική προσέγγιση των μεταβολών στα εκπαιδευτικά συστήματα της προσχολικής αγωγής των κρατών-μελών της Ε. Ε. σε συνάρτηση με το κοινωνικοοικονομικό, πολιτιστικό και ιστορικό επίπεδο κάθε χώρας είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και πρωτοποριακή και ακριβώς η έκδοση αυτού του έργου προσπαθεί να αναλύσει και να ερμηνεύσει τα ευρωπαϊκά προσχολικά συστήματα του χθες. να καταγράψει κριτικά τα ευρωπαϊκά προσχολικά συστήματα σήμερα και να τα σκιαγραφήσει σε αδρές γραμμές αποκομίζοντας τα ανάλογα συμπεράσματα, μετά από συγκριτική μελέτη, τα οποία θα είναι χρήσιμα για προτάσεις για την ποιοτική βελτίωση, την ανανέωση, την αλλαγή και την αναπροσαρμογή της ελληνικής προσχολικής εκπαίδευσης στις σύγχρονες παιδαγωγικές και κοινωνικές απαιτήσεις.
Το βιβλίο καλύπτει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική παιδαγωγική βιβλιογραφία και απευθύνεται σ` όλους που ενδιαφέρονται για το παιδί και το μέλλον του. Γι` αυτό πρέπει να σκεφτούμε τι είναι σωστό και ωφέλιμο για το παιδί και να μελετήσουμε κάθε κίνηση και απόφαση μας ώστε να το κάνουμε ευτυχισμένο. Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν μια συνεχή και συστηματική παρακολούθηση των μεταβολών και των συγχρόνων κατευθύνσεων και τάσεων της προσχολικής αγωγής στον ευρύτερο χώρο της Ευριοπαϊκής Ένωσης (Ε. Ε).
(από τον πρόλογο του βιβλίου)