Η πολιτική σκέψη στη Θεσσαλονίκη τον 14ο αιώνα
Θωμά Μάγιστρου τοις Θεσσαλονικεύσι περί ομονοίας: Προσέγγιση στη συμβολή της πολιτικής φιλοσοφίας στους νεότερους χρόνους
The political thought of 14th century in Thessaloniki
Oration to the Thessalonicans on concord by Thomas Magistros: An approach on the contribution of political philosophy to modern times
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8256-22-4
Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη, 2002
Ελληνική, Αρχαία, Ελληνική, Νέα
€ 21.10 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 342 γρ, 150 σελ.
Περιγραφή

Στην παρούσα μελέτη εξετάζονται οι πολιτικές αντιλήψεις του Θωμά Μαγίστρου με βάση την ερμηνεία της πολιτικής πραγματείας του «Τοις Θεσσαλονικεύσι περί ομονοίας». Πρόκειται για συμβουλευτικό λόγο τον οποίο ο Μάγιστρος απηύθυνε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και αναφέρεται σε συγκεκριμένα γεγονότα πολιτικής και κοινωνικής φύσης που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη.
Ο Μάγιστρος έζησε στη Θεσσαλονίκη σε μια εποχή κατά την οποία η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή στα γράμματα και στις τέχνες, αλλά ταυτόχρονα βίωσε έντονες ταραχές εξαιτίας του Ησυχαστικού κινήματος και της επανάστασης των Ζηλωτών. Η εν λόγω πολιτική πραγματεία χαρακτηρίζεται από το ουμανιστικό πνεύμα της ενότητας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, και της ελευθερίας του δημοκρατικού πολίτη. Οι πολιτικές απόψεις του Μαγίστρου ενέχουν μια δυναμική στην οποία αναφαίνεται η έκφραση της θέλησης για την υλοποίηση της ηθικής και πολιτικής αναμόρφωσης την οποία εδράζει στο νόημα της ομόνοιας. Η επίδραση του Ισοκράτη καθώς και του Αίλιου Αριστείδη αναδύεται μέσα από το δημοκρατικό πνεύμα που αποπνέει από το λόγο του.
Με τις πολιτικές του απόψεις ο Μάγιστρος αποσκοπεί στο να συνειδητοποιήσουν όλοι οι πολίτες, άρχοντες και αρχόμενοι, ότι είναι ανάγκη να διαφυλαχτεί η εσωτερική ειρήνη και ενότητα, καθώς και η αξιοπρέπεια απέναντι σε συμμάχους και εχθρούς. Από τη θέση αυτή αναδεικνύεται ως ένας ουμανιστής, που συνέβαλε στην αναγέννηση του κλασικού πνεύματος με επίκεντρο την πολιτικο-κοινωνική και ηθική συγκρότηση του ανθρώπου και κατ` επέκταση συνέβαλε στην αξιοποίηση και μετάδοση της εθνικής κληρονομιάς. Αυτό το γεγονός τον εντάσσει στη χορεία των διαφωτιστών και των προδρόμων της ιταλικής Αναγέννησης, της οποίας το ενδιαφέρον για τα κλασικά γράμματα ακτινοβολεί στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, με επιφανέστατο εκπρόσωπο τον Αδαμάντιο Κοραή (1728 - 1787).


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
- Η πνευματική αναγέννηση και η κοινωνικο-πολιτική οργάνωση της Θεσσαλονίκης τον 14ο αιώνα
- Πολιτικο-φιλοσοφικές πτυχές στην Ησυχαστική έριδα και στην επανάσταση των Ζηλωτών
- Θωμάς Μάγιστρος. Ο βίος και το έργο του
- «Τοις Θεσσαλονικεύσι περί ομονοίας»
- Η φιλοσοφική και πολιτική διανόηση του Θωμά Μαγίστρου
ΘΩΜΑ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ: «ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΠΕΡΙ ΟΜΟΝΟΙΑΣ»
Θωμά Μαγίστρου, «Τοις Θεσαλονικεύσι περί ομονοίας»
Ελεύθερη απόδοση στη νεοελληνική
ΣΧΟΛΙΑ
SUMMARY
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ