Η μάχη των Οχυρών: 6-10 Απριλίου 1941
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-87946-6-5
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 53.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
28 x 28 εκ, 2,361 γρ, 347 σελ.
Περιγραφή

Το Γ` Ράιχ, όπως αυτοαποκαλούσαν οι ναζί τη Γερμανία που διοικούσε ο Χίτλερ, ξεκίνησε από την άλλη άκρη της Ευρώπης και επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας, στις 6 Απρ. `41, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Για ποιόν λόγο άραγε; Διασυνοριακές προστριβές με τη Γερμανία δεν μπορούσε να έχει η Ελλάδα, αφού οι δύο χώρες δεν είχαν κοινά σύνορα. Η Γερμανία βρισκόταν στη βορειοδυτική Ευρώπη και η Ελλάδα στη νοτιοανατολική. Εκατοντάδες χιλιόμετρα χώριζαν τη μία χώρα από την άλλη. Επιπλέον, η Ελλάδα ούτε κάποια αποικία της Γερμανίας είχε αρπάξει ούτε τους ζωτικούς της χώρους είχε βλάψει, ούτε οικονομική ανταγωνίστριά της υπήρξε. Για ποιόν λόγο λοιπόν;
Διότι ο Χίτλερ ήθελε να κατακτήσει όλη την Ευρώπη και η μικρή Ελλάδα στεκόταν εμπόδιο στα σχέδια του... Οι Δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία-Ιταλία-Ιαπωνία) είχαν γνωρίσει την πρώτη τους ήττα από τους Έλληνες, που, όχι μόνο απέκρουσαν την ιταλική εισβολή την 28η Οκτ. `40 και απώθησαν τις υπέρτερες ιταλικές δυνάμεις μέσα στην Αλβανία, αλλά απέκρουσαν και την εαρινή επίθεση, που εξαπέλυσε τον Μάρτ. `41 ο Μουσολίνι που πέντε μήνες διακήρυττε έως τότε σ` όλο τον κόσμο ότι ο Άξονας είναι αήττητος. Στο αλβανικό μέτωπο ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι ο Άξονας μπορεί και να ηττηθεί και να συντριβεί.
Η Ελλάδα, συνεπώς, έπρεπε να κατακτηθεί διότι αντιστάθηκε στον Άξονα και συνέχιζε να αντιστέκεται. Από στρατιωτική σκοπιά, δεν ήθελε να αφήσει πίσω του το αγκάθι της Ελλάδας ενώ ετοιμαζόταν να επιτεθεί κατά της ΕΣΣΔ καθώς έπρεπε να διασφαλιστούν οι πετρελαιοπηγές της Ρουμανίας από κάθε επίθεση. Τέλος, έπρεπε να συντμηθεί η γραμμή ανεφοδιασμού του εκστρατευτικού γερμανικού σώματος που πολεμούσε στην Αφρική. Για όλους αυτούς τους λόγους, πολιτικούς και στρατιωτικούς, η Ελλάδα έπρεπε να κατακτηθεί. Ετοίμασε, λοιπόν, ο Χίτλερ μια στρατιά 360.000 ανδρών, την πέρασε από την Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και στις 6 Απρ. `41 επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας.
Στην παρούσα έκδοση του Μουσείου Φωτογραφίας `Χρ. Καλεμκερής` του Δήμου Καλαμαριάς, με τίτλο `Η Μάχη των Οχυρών, 6-10 Απρ. `41`, με κείμενα του Κων. Λαγού και Πλάτωνα Περαρή, περιγράφονται και απεικονίζονται οι μάχες που δόθηκαν στην αντίκρουση του εισβολέα. Το βιβλίο, πλαισιωμένο από ερασιτεχνικές, πλην εξαιρετικά σπάνιες φωτογραφίες γερμανών στρατιωτών, εξιστορεί με πλήθος από τεκμηριωμένα στοιχεία την αντίσταση και τον ηρωισμό των μαχητών των οχυρών των τριών μόνο μεραρχιών, που υπερασπίστηκαν την Ελλάδα και τις ανθρώπινες αξίες, απέναντι σε τριάντα δύο μεραρχίες του επιδρομέα, 1900 άρματα μάχης και 650 αεροπλάνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα άλλο έθνος δεν έκανε διμέτωπο ταυτόχρονα πόλεμο. Παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά στρατεύματα πολεμούσαν στην Αλβανία τις στρατιωτικές δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας, δέχτηκαν σχεδόν πισώπλατα την επίθεση της γιγαντιαίας γερμανικής στρατιάς του Γ` Ράιχ και τις αντιμετώπισαν.
Η ηρωική αντίσταση του ελληνικού στρατού στη επίθεση του Χίτλερ άφησε άναυδο τον κόσμο. Οι ηρωισμοί των ελλήνων στρατιωτών είναι κάτι το ασύλληπτο. Αλλά, από την άλλη πλευρά, πολλά είναι και τα περιστατικά βαρβαρότητας και απανθρωπιάς. Κορυφαίο όμως είναι το γνωστό γεγονός με την εκτέλεση του λοχία Δημ. Ίτσιου, το οποίο στο βιβλίο τεκμηριώνεται με φωτογραφικά ντοκουμέντα. Ο γερμανός διοικητής του τάγματος, αφού αιχμαλώτισε την ομάδα των ελλήνων στρατιωτών -όταν πλέον εξαντλήθηκαν όλα τα πυρομαχικά και οι 33.000 σφαίρες, η οποία υπερασπιζόταν το πολυβολείο Π.8 στην Ομορφοπλαγιά, κοντά στα Άνω Πορόια, στις Σέρρες, εκτέλεσε τον διοικητή του πολυβολείου, λοχία Δημ. Ίτσιο, από τα Άνω Πορόια.
Με την εκτέλεση του Δημ. Ίτσιου, ο ναζισμός έδειξε το πραγματικό πρόσωπό του και αποκάλυψε τις προθέσεις του. Όχι μόνο δε λογαριάζει τις διεθνείς συνθήκες περί αιχμαλώτων και τις παραβιάζει κατάφωρα, αλλά διαμηνύει παράλληλα πως όποιος υπερασπίζεται την πατρίδα του, εκτελείται αμέσως. Όλοι πρέπει να υποταχθούν στο ναζισμό.
Ο ελληνικός λαός όμως [...] συνέχισε το Έπος του 1940-41 [...] και συνεισέφερε καθοριστικά στην ήττα του ναζισμού.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

1ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Εισαγωγή
Ελλάδα και διεθνές περιβάλλον στη διάρκεια του Μεσοπολέμου
Η εμπλοκή της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Παραπομπές 1ου κεφαλαίου
2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Η οχύρωση των βόρειων ελληνικών συνόρων
Οπλισμός
Παραπομπές 2ου κεφαλαίου
3ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Εισαγωγή
Προπαρασκευή Γερμανών και Ελλήνων πριν από τη μάχη στη Ροδόπολη
Εισβολή των Γερμανών στο δυτικό κέντρο αντίστασης του υποτομέα Ροδόπολης
Η μάχη στο οροπέδιο της Ομορφοπλαγιάς
Το τέλος της μάχης της Ομορφοπλαγιάς - Κατάληψη των Άνω Ποροΐων - Απώλειες Ελλήνων και Γερμανών
Η δολοφονία του λοχία Δημήτριου Ίτσιου. Ένα έγκλημα πολέμου
Διάσπαση της γραμμής στα Κρούσια. Κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Συνθηκολόγηση
Παραπομπές 3ου κεφαλαίου
4ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Εισαγωγή
Προπαρασκευή της επίθεσης
Οι μάχες στον υποτομέα Θύλακος (Κελκάγια, Ιστίμπεη, Αρπαλούκι)
Οι μάχες στον υποτομέα Ρουπέσκο (οχυρό Ποποτλίβιτσα) 6-10 Απριλίου
Παραπομπές 4ου κεφαλαίου
5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Εισαγωγή
Προετοιμασία της επίθεσης
Επίθεση στον Υποτομέα Στηρίγματος (Ρούπελ-Καλή-Καράτας) - 6 Απριλίου
Επίθεση στο οχυρό Παλιουρώνες - 6 Απριλίου
Οι εξελίξεις στα οχυρά Ρούπελ-Καράτας-Καλή και Παλιουρώνες, 7-9 Απριλίου
Παραπομπές 5ου κεφαλαίου
6ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Εισαγωγή
Η Γερμανική επίθεση στο συγκρότημα οχυρών Καράνταγ
Η Γερμανική επίθεση στο Γ' συγκρότημα οχυρών
Παράδοση των οχυρών του υποτομέα Νευροκοπίου -10 Απριλίου
Παραπομπές 6ου κεφαλαίου
7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Εισαγωγή
Εκδήλωση της γερμανικής επίθεσης στα οχυρά Νυμφαία-Εχινός-Νέστος
Παραπομπές 7ου κεφαλαίο
Βιβλιογραφία